Съкращения в ТЕЦ Бобов дол не може да има без знанието на синдикатите

DenNews.bg
09.07.2015
размер на текста:

Съкращения в ТЕЦ Бобов дол не може да има без да се спази колективният трудов договор и без знанието на синдикатите, успокоиха от КТ „Подкрепа” на фона на появилата се информация за започнали уволнения в централата.
По информация на служители, ръководството е започнало да уволнява участници от протеста на 11 юни, когато около 100 души мълчаха в знак на протест срещу забавянето на заплатите. Това обаче бе отречено от директора Емил Христов, а и не се потвърждава от информацията, която имат синдикатите.
Към момента не е подадено заявление за започване на заявените от ръководството 10% съкращения, обясни лидерът на КТ „Подкрепа” в Дупница Йорданка Германова, а процедурата е дълга, включително и преговори за всеки предложен за съкращение.
Към момента са освободени няколко човека, трима или четирима, но това са работници на изпитателен срок, т.е. не става дума за съкращения.
Другото заявено от ръководството на централата е да бъдат освободени и хора, които са придобили право на пенсия. „10% съкращения означава 80 души. Към момента нямаме информация дали бройката ще бъде изпълнена само от хора, придобили право на пенсия. Едно обаче е ясно – съкращения не може да има без да се спази колективния трудов договор”, поясни Германова.
Макар сред поводите за протеста на служителите в ТЕЦ Бобов дол на 11 юни да беше и липсата на социален диалог и това, че КТД е изтекъл към момента действа предишният колективен трудов договор, в който е записано, че той важи до подписването на нов.
Към момента отново има забавяне на изплащане на заплатата. Тази за месец май е трябвало да бъде получена на 5 юни. Практиката заплатата да се изплаща на дата в последващия месец е въведена през месец януари. Допреди това месечните възнаграждения е трябвало да се изплащат до 30 число на следващия месец.
 

Най-четено

Темите от "Бобов дол"

Етикети