Започва набирането на доброволци за отрядите при бедствия и аварии

DenNews.bg
13.08.2012
размер на текста:

Започнаха процедурите за формиране на доброволчески отряди, които ще действат при бедствия и аварии наред със служителите на полиция и пожарна. Първата община, която определи правилата за своя територия е Бобов дол, като на последната сесия на Общински съвет бе одобрена бройката на доброволците-10 души.
Доброволческите отряди ще започнат да действат от началото на следващата година, като по силата на промените в Закона за бедствията те вече ще са организирани структури на подчинение на кмета на общината.
Всички доброволци трябва да са с добра физическа подготовка. Одобрените ще преминат задължително обучение в Академията на МВР, като издръжката за това се поема от държавата. Единствено бивши служители на пожарна и полицията няма да минават задължителните курсове.
Доброволческите отряди ще действат при пожари, наводнения и други бедствия и аварии. Броят им към всяка община се определя от броя на населението. Така например в общините до 5 000 души звеното ще бъде от 5-ма доброволци, до 10 000 души-10, до 20 000 души-15; от 20 000 до 35 000 души-25; между 35 и 50 000 -35 и нагоре.
На доброволците ще бъде осигурена екипировка, те ще бъдат включени в единната система за оповестяване. Ще се отзовават при нужда, а когато се налага ще оказват помощ и при бедствия на територията на съседна община.
Кметовете ще определят ръководители на отрядите, които ще отговарят за организацията по време на бедствие, както за събирането на доброволците, така и за транспортирането им.
Новите звена не изключва участието и на други доброволци в овладяването на кризисни ситуации.
 

Най-четено

Темите от "Бобов дол"

Етикети