На петия месец Радлев намери вратичка за по-високи заплати в ОбС

DenNews.bg
19.11.2012
размер на текста:

Заместник-председателят на Общински съвет-Бобов дол Валери Радлев може и да загуби сражение за размера на заплати на съветниците, но е на път да спечели войната с тактически ход.
Както е известно, законова промяна намали заплатите на общинските съветници от 60 на 30% от средната брутна заплата в общинска администрация, като в Бобов дол преведена в цифри промяната означава, че съветниците паднаха от 250 на 125 лв. Радлев беше от върлите противници на промяната и още при гласуването й поведе съпротива-декларация против, гласуваната от депутатите промяна, която обаче така и не успя.
Шест месеца по-късно заместникът на Огнян Зарев предлага тактически ход, с който съвтениците ще заобиколят намалението и по законен начин ще взимат над определените 125 лв.
В докладна записка Валери Радлев предлага раздробяването на една от постоянните комисии към ОбС на три нови комисии и промяна в наредбата за работа на местния парламент, която ще даде възможност на всеки съветник да участва задължително в две и най-много в четири комисии. По наредба, до момента в ОбС-Бобов дол функционираха пет комисии, а съветниците участваха задължително в една и най-много в три от тях.
Както е известно, възнагражденията за участие в постоянна комисия се заплащат над определената заплата на съветниците.
Комисията, която ще даде начало на нови три е тази по образование, култура, религия, младежта, спорта и установяване на конфликт на интереси. Тя ще се раздели на три постоянни комисии: на образованието, култура и религия; на младежта и спорта и на комисия по установяване на конфликт на интереси.
Официалните мотиви, посочени от Радлев, са че обемът от работа е голям, а дейностите в общата комисия са твърде разнородни.
Освен трите нови комисии, към ОбС, действат и тези по икономическа дейност и европейска политика; устройство и развитие на териториите и общинска собственост; местно самоуправление, социални дейности и здравеопазване; земеделие горско и водно стопанство и екология.
 

Най-четено

Темите от "Бобов дол"

Етикети