Алексова започва преговори с депутати за промяна в ГПК

Десислава Панайотова-Янкова
18.04.2011
размер на текста:

Кметският екип не разчита на подкрепа от страна на ОбС-шефа за исканите промени.

Кметът на Бобов дол Грети Алексова започва преговори с депутатите от Кюстендилско и областния управител за промени в Гражданско-процесуалния кодекс, които да защитаят общините от пълно запориране на сметките.
Както първи обяснихме пълни запори, по искане на пет фирми, са наложени на сметките на общината в Бобов дол, което пречи на погасяването на текущите разходи, изплащането на заплатите на администрацията и на практика застрашава работата на кметството и детските градини.
От тази седмица Алексова започва разговори с народните представители и губернатора Любомир Анчев за намиране на решение на национално ниво, тъй като в същото положение като Бобов дол вече са над 40 общини в страната.
„Необходими са незабавни промени в ГПК, ако не искаме общините да изпаднат в омагьосан кръг и една по една да фалират и да оставим населението без обслужване. Аз ще предложа Министерство на финансите да разкрие отделна сметка, в която да се събират местните данъци и такси, и която да не може да бъде запорирана. Защото иначе общината остава без възможност да покрива настоящите си задължения и еднственото което се случва е да генерира само повече дългове, на които да се трупат лихви, и които да станат повод за нови запори”, обясни за dennews.bg Алексова.
Другият болезнен пример за абсурда на настоящата ситуация е, че дори и родителите си да плащат таксата за детските градини издръжката им не може да бъде покривана редовно, заради запорите, и реално те са изправени пред затваряне.
„Упреците, че не сме опитали всички начини да се вдигнат запорите не са обосновани. От три месеца водим разговори с кредиторите за изготвяне на погасителни планове. Има залегнали пари за покриване на изпълнителните листа в бюджета, но фирмите отказват да вдигнат запорите. С някои от тях имаме и съдебни дела, което до накъде обяснява нежеланието им да се разберем мирно”, обяснява още кметът на Бобов дол.
Според нея възможността за налагане на запори на общините е правилна политика от гледна точка на това, че редица фирми и в момента са на ръба на оцеляването, заради неизплатени суми за извършена дейност от страна на общините. От друга страна обаче трябва да бъде гарантирано и оцеляването на самите общини, затова и Алексова ще отстоява искането именно за частични запори, каквато е политиката при физическите лица длъжници.
Въпреки опитите да спечели политическите си опоненти в общината за единна позиция по въпроса, засега Алескова и екипът и остават сами.
„Странно е, че други колеги от страната са на моето мнение, но тук в Бобов дол не сме единни”, коментира кметът.
Председателят на Общински съвет Нели Карипова подкрепя напълно възможностт за налагане на запори на общините. „Коя иначе фирма ще иска да работи, като няма сигурност че ще си получи парите. Преди да се стигне до запорите е имало покани за доброволно плащане. Защо кметът не си е свършила работата преди това? Грети Алексова показва незаинтересованост към жителите на община Бобов дол за пореден път. Загърбва задълженията си като кмет и иска да затвори Общинска
администрация и да лиши гражданите от обслужване. Търси причината навсякъде, но не и в себе си. Би трябвало да си признае, че неправилното ръководене на изпълнението на
бюджета от нейна страна доведе до финансов колапс общината”, смята Карипова.

 

Най-четено

Темите от "Бобов дол"

Етикети