Бобов дол ще тегли нов заем от 2 млн. лв., 100 000 лв. отиват за басейн

DenNews.bg
13.09.2016
размер на текста:

Поемането на нов заем от 2 200 000 лева предлага кметът на Бобов дол Елза Величкова.
Идеята е с новия дългосрочен кредит да бъде рефинансиран старият заем от 3 375 000 лв., който бе изтеглен през 2006 г.
Предвижда се с остатъка от новия заем да бъдат поети и плащания по проект, спечелен от община Бобов дол по Трансграничното сътрудничество с Македония, както и 200 000 лв. за капиталови разходи.
Към момента по стария заем община Бобов дол има да изплаща още 1 500 000 лв., макар че срокът на договора изтича през тази година. На общественото обсъждане, което се проведе вчера, стана ясно, че в предходните мандати погасяването на дълга не е изпълняван стриктно, за което кметът Величкова няма обяснение. Тя посочи, че отговаря само за своето управление – няма пропусната месечна вноска, като от началото на тази година до месец август са платени 190 364 лв.
Предложението предстои да бъде разгледано и гласувано на сесия на Общински съвет на 19 септември.
Новият заем отново ще бъде за 10 г. с 3-месечен гратисен период и максимална лихва от 3%.

Средства от него ще бъдат насочени към разплащане на около 200 000 евро по проекта с община Ранковце, който бе спечелен от ТГС и е на обща стойност 400 000 лв., които ще се поделят между Бобов дол и макдонската община.
Община Бобов дол е длъжна да направи плащанията по проекта, за да стартира работата по него, след което те ще бъдат възстановени. По проекта ще бъде изградена подпорна стена на река Горещица в село Мламолово, където при обилни валежи реката излиза от коритото си.

Изграждането на плувен басейн и подобряване на инфраструктурата на кв. „Христо Ботев”

Ще бъдат финансиране с новия заем, предвижда още намерението на кмета. За двете дейности са предвидени по 100 000 лв., а вложението в плувен басейн Величкова обясни с настояване от страна на местните младежи, които постоянно се оплаквали, че трябва да пътуват до Дупница и Сапарева баня, за да отидат на плаж.

 

Най-четено

Темите от "Бобов дол"

Етикети