Преди минути „Въгледобив” оттегли уведомлението за закриване на рудник Бабино, съкращенията се отлагат

DenNews.bg
12.10.2016
размер на текста:

Лидерът на Подкрепа в Дупница Йорданка Германова съобщи добрата новина. Снимка: Архив

Добра новина за миньорите от Бобов дол дойде преди минути – ръководството на „Въгледобив” е оттеглило уведомлението за закриване на рудник „Бабино”. Писмото е изпратено тази сутрин до Министерство на енергетиката.
„Това автоматично означава, че се преустановява процедурата за съкращаване на 650 миньори от рудника. Хората под земята все още не са чули новината, преди минута изпратихме заповедта към диспечер, който да им я предаде. Предполагам, че оттеглянето на уведомлението за закриване на „Бабино” няма да доведе до прекратяване на протеста, тъй като другото основно искане е да бъдат изплатени заплатите, удръжките за месец август и купоните за храна”, обясни за DenNews.bg председателят на КТ Подкрепа в Дупница Йорданка Германова.
Вече 24 часа тя е на място и участва в непрекъснати преговори, на които срещу синдикалните лидери стоят 15 представители на холдинга на бизнесмена Христо Ковачки, командировани в Бобов дол по спешност вчера.
Както писахме, около 120 миньори остават под земята вече над 24 часа. Снощи заради влошаване на здравословното им състояние на повърхността са извадени трима мъже.

 

Дали обаче отстъплението не е просто предизборно укротяване на страстите?

Това се питат вече миньорите, които стоят около входа на рудника в подкрепа на колегите си под земята.

 

Най-четено

Темите от "Бобов дол"

Етикети