Огнян Зарев и четирима съветници в конфликт на интереси

Петимата в икономическа зависимост от Христо Ковачки и Никифор Вангелов, има опасност ОбС-Бобов дол да остане в намален състав

Десислава Панайотова-Янкова
16.07.2012
размер на текста:

Председателят на Общински съвет-Бобов дол Огнян Зарев и четирима общински съветници от ПП Лидер са в конфликт на интереси и икономическа зависимост от енергийният бос Христо Ковачки и дясната му ръка Никифор Вангелов.
Това е официалното становище на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси след извършена проверка по сигнал на местният гербер Венцислав Симеонов.
Конфликтът на интереси на Огнян Кирилов Зарев, Атанас Каптиев, Илиян Илиев, Емил Емилов и Иван Лазаров е установен във връзка с гласуваната от тях докладна за отдаване под наем на помещения в общинската болница „Д-р Стоян Сантев” на Медико-дентален център-ОЗОК-София без провеждането на търг и конкурс. Въпросният център е в икономическа зависимост от Христо Ковачки, като едноличен собственик и собственик на мажоритарни акции в дружествата, чиято собственост е центъра. Наред с това е установена не само роднинска, но и икономическа зависимост между Христо Ковачки и Никифор Вангелов, който пък от своя страна дава заплатите на Зарев и четиримата съветници във „Въгледобив”-Бобов дол, където председателят на ОбС е управител и другите съветници са служители.
Комисията, председателствана от Филип Златанов не е установила конфликт на интереси за градоначалника Кирил Станчев, който също беше посочен в сигнала. Според заключението на комисията, той е прекратил взаимоотношенията си с фирмите на Ковачки и Вангелов след избора му за кмет на Бобов дол.
Петимата съветници от Лидер, партията на Ковачки и Вангелов, са защитили частен интерес по време на дебатите и гласуването на докладната за отдаване под наем на помещения в болницата. По закон те не би трябвало да участват в тези процедури именно заради конфликта на интереси.
Отделно взетото от ОбС решение помещенията да бъдат отдадени на МДЦ-ОЗОК-София са в нарушение на Закона за общинското имущество и наредбата за придобиването му, които не позволяват отдаването под наем да става без търг или конкурс, става ясно от решението на КПУКИ.

 

Предстои налагането на глоби и отстраняването на петимата от Общински съвет

 

Ако разбира се решението на комисията не падне в съда, където може да бъде обжалвано.
Независим юрист коментира за dennews.bg, че при установяване на конфликт на интереси предстои налагането на глоба и отстраняването на съветниците от местния парламент. В такъв случай на тяхно място влизат следващите в листата, но Лидер изчерпа кандидатската си листа, което означава, че има реална опасност Общински съвет-Бобов дол да довърши мандата си с осем съветници. В момента местният парламент се състои от 13 съветници, 9 от които са от Лидер. По закон не се предвижда провеждането на нови избори, но тепърва предстоят решения по казуса от страна на Централната избирателна комисия и Общинската избирателна комисия.
„Предстои да подам още сигнали, а и смятам да обжалвам решението в частта, в която не е установен конфликт на интереси за другите общински съветници, които визирах в сигнала. Сега вече е ред и на прокуратурата, защото престъплението е извършено и не може да бъде опростено наказанието, а в случая са използвани и документи с невярно съдържание”, коментира вносителят на сигнала до националната комисия Венцислав Симеонов.
Както писахме той подаде същия сигнал и до председателят на Комисията за конфликт на интереси към ОбС-Бобов дол Росица Борисова, но тя все още не е излязла със становище.

 


Огнян Зарев: Въобще не съм се замислял, че може да съм в конфликт на интереси, какво бих спечелил

 

 

Защо тези, които сега пускат сигнали докараха болницата до закриване. Ние в предизборната програма казахме, че ще направим всичко възможно да отворим болницата или поне лаборатория, рентген и няколко кабинета. Освен въпросният център и други проявиха желание да работят в Бобов дол, но като видяха условията не се появиха отново. Реално има гласувана докладна, но няма изпълнение по тази докладна, защото Медико-денталният център не получи регистрация.
Каня автора на тези сигнали да дойде в общината и ще му подарим болницата, а на всяка спечелена от него стотинка аз ще му давам 5.
Това че работим за г-н Ковачки няма нищо лошо. Няма нищо лошо, че се опитваме да направим нещо добро за Бобов дол-да открием болницата.
Честно казано въобще не съм се замислял, че по тази докладна може да съм в конфликт на интереси, а и не разбирам как може да има конфликт в нещо, което така или иначе го няма. Помещенията не са отдадени под наем, въпреки докладната. А, ако някой може да ми обясни какво бих спечелил с тази докладна нека дойде да ми обясни. В сигнала, който видях на изслушването в София пише „дадени”, но помещенията така и не са дадени, защото такъв център няма, обясни Зарев.

В този дух е било изказването на ОбС-шефа и пред комисията, става ясно от решението. На изслушването той е обяснил, че освен МДЦ-ОЗОК са канени и други центрове, но повечето направо поискали по 50 000 лв. от общината за да се захванат с откриването на рентген, лаборатория и няколко кабинета.
Ходът на събитията, виден от решението на комисията след проверка по казуса е следният:
Молбата за наем на помещения за 5 г. в МБАЛ „Д-р Стоян Сантев”-Бобов дол от страна на МДЦ-ОЗОК е подадена на 9 януари 2012 г.
На 10 януари кметът Кирил Станчев подготвя докладна за отдаването под наем без търг или конкурс. На същата дата е проведено и заседание на икономическата комисия към ОбС и е взето решение докладната да бъде разгледана на сесия.
На 15 януари от МДЦ-ОЗОК са изпратили писмо, че се отказват тъй като им е отказана регистрация, докладната обаче е гласувана на извънредна сесия.
 

Най-четено

Темите от "Бобов дол"

Етикети