Срутище затвори пътя Рила-Рилския манастир, преди 11 дни премиерът лично похвали новата стена

DenNews.bg
09.01.2021
размер на текста:

Срутище затвори пътя Рила-Рилския манастир днес, като огромни камъни са паднали на платното точно в участъка, където пред 11 дни премиерът Бойко Борисов извърши инспекция и похвали новата стена и извършения на мястото ремонт. За щастие по време на свличането на огромната скална маса не е имало движение. 


От Агенция Пътна инфраструктура съобщават, че преовлажняване на скатовете е активизирало поредица от свлачищни процеси в последното денонощие и поради това движението по третокласния път III-107 Кочериново - Рилски манастир остава временно ограничено в двете посоки.

Предприети са нужните действия за разчистване на пътното платно, на джоб стените по трасето и на всички пътни принадлежности от падналата скална маса на пътя.

Движението по пътя за Рилския манастир остава ограничено, за да се гарантира безопасността, живота и здравето на пътуващите.

 

Припомняме, че 250-метровия участък при 27-ми км на третокласния път III-107 Кочериново - Рила - Рилски манастир бе изградена укрепителна стоманобетонна /джоб/ стена с дължина от 150 м и височина 4,1 м, която да поема натоварването на срутищното тяло като то е подсилено с микропилоти и анкери. За укрепване, стабилизация и ерозионнен контрол на ската е положена геокомпозитна рогозка, покрита с високоякостна стоманена мрежа. Представител на изпълнителя на проекта от „Автомагистрали“ ЕАД също беше на място по време на премиерската инспекция на 29 декември и изтъкна, че еластичната ограда може да задържи близо 1,2 това скална маса и също така има хидропосев, който през следващите месеци ще се вплете в мрежата.

 

Припомняме още, че за стената и ремонтните дейности бяха изхарчени 6 млн. лева. 

 

Свличането се случи при първите по-обилни валежи. 

Най-четено

Темите от "Рила"

Етикети