Путин влиза в Сапарева баня с център за генетични изследвания

Десислава Панайотова-Янкова
07.12.2011
размер на текста:

Владимир Поспелов с деца от програмата за лечение. Снимка: zsm-fond.ru

Кремълският фонд „Закон за справедливост и милосърдие”, който е в изключително тесни връзки с партията на премиера и кандидат за президент Владимир Путин- „Единна Русия” навлиза в Сапарева баня с идея за изграждане на медицински център за генетични изследвания.
Това стана ясно на днешната сесия на ОбС в курортната община, след като кметът Сашо Иванов мотивира няколко свои докладни с искане за преотреждане на 30 декара общинска земя.
От сайта на „Закон за справедливост и милосърдие” обаче става ясно, че Иванов и шефът на държавния Кремълски фонд Владимир Поспелов, са подписали меморандум за създаване на съвместно дружество за изграждане и управление на медицинския център през месец септември.
Споразумението е подписано в присъствието на депутатът на „Единна Русия” и заместник-председател на комисията по природни ресурси и екология в Държавната Дума Сергей Юриевич.
Пред общинските съветници днес Иванов обясни, че от няколко месеца върви тежка процедура за осъществяването на съвместния проект, но на настоятелните въпроси на опозицията той отговори, че дори и този проект да не успее, преотреждането на земята ще повиши цената на общинския имот и би било полезно и при постъпването на друго инвестиционно предложение.
30-те декара земя се намират в местността над градския стадион, където вече има построено курортно селище от друг руски инвеститор. Парцелът е разделен на две части-25 декара за медицинския център и 5 декара за търговска сграда, като двете петна са разделени от полски път.
„През пролетта представителите на държавния фонд обиколиха 5 места в България, включително Пловдив, Велико Търново и Черноморието, но си харесаха Сапарева баня. Най-вече заради наличието на минерална вода и се запалиха по идеята за изграждане на медицински център тук. Оттогава водим разговори. През месец май бях в Москва и получих уверения за сериозността на намерението на държавно ниво. Владимир Поспелов е най-добрият генетик в Русия и той има идея за съчетаване на медицинските процедури и рехабилитация с минерална вода с генетичните изследвания”, обясни Иванов.
На въпрос на dennews.bg, дали центърът ще бъде за нуждите на руски пациенти Иванов обясни, че той ще бъде отворен за всеки желаещ.
„Чрез Сапарева баня Русия ще стъпи в Европейския съюз и тук ще идват пациенти от различни държави, не само от Русия. Самата база предвижда невероятен капацитет от 200 легла и възможност за обслужване на 2 500 души на ден. Това пък ще доведе до разработване на хотелите и частните квартири”, добави кметът.
Идеята е общината да влезе в дружеството с апортна вноска на земята, но минералната вода, която руските инвеститори ще използват за центъра, ще бъде заплащана от тях, за да не се създаде конфликт с другите сериозни инвеститори в Сапарева баня-японската компания „Аквафарм Лимитед”-Токио.
Както сме писали, общината и японската компания подписаха споразумение за създаване на общо дружество. В него общината влиза със свободните количества минерална вода, които бяха „освободени” от държавата в полза на общините, а японците ще изградят геотермална централа, балнеоложки център, а освен това и ще предадат на Сапарева баня ноу хау за отглеждане на земеделски култури.
Покрай новината за руските намерения към Спарева баня стана ясно, че утре в града ще бъде българският представител на „Аквафарм Лимитед”-Токио, като там проектът вече е стигнал до определяне на терена за централата. Това ще бъде най-вероятно градинката в близост до Гейзера, тъй като съоръженията може да бъдат позиционирани и под земята.
Справка на сайта на фонд „Закон за справедливост и милосърдие” показва, че основната му задача е защита на съдиите и работещите в съдилищата, както и на членовете на техните семейства от социални рискове. Това подсказва, че в Сапарева баня може да бъдат посрещани делегации именно от служители на Темида, който да получават медицински и рехабилитационни грижи.
Освен това фондът се грижи за укрепване здравето на съдиите, работещите в системата и техните семейство с предоставяне на генетическа диагностика на онкологични, диабетични и ендокринни заболявания, провеждане на научни изследвания в областта на медицината.
Една от мисиите на фонда е строителство на медицински, рехабилитационни и диагностически центрове съвместно с пенсионния фонд на Руската федерация за възрастни хора. Осигурява и високотехнологична медицинска помощ на подрастващото поколение и реализация на програма „Щастливо детство” за деца, които са оставени в родилните домове по причина на неизлечими диагнози.
Връзките на фонда с България не са от вчера. В Русия са лекувани деца с диабет за сметка на „Закон за справедливост и милосърдие”, а тази година е обсъждано изграждането на паметник на руските войни от Освободителната война в Стара Загора.
 

Най-четено

Темите от "Сапарева баня"

Етикети