Японци подаряват ноу хау на Сапарева баня от сърце

Компанията с инвеститорски интерес към курортния град „Аквафарм Лимитед” освен геотермална централа ще развива селско стопанство и туризъм

Десислава Панайотова-Янкова
28.05.2011
размер на текста:

Срещата вчера беше първата стъпка към реализирането на проектите на японските инвеститори. Снимки: dennews.bg

Ноу- хау за изграждане на геотермална централа и развитие на екологично селско стопанство, е готова да подари на Сапарева баня японската компания „Аквафарм Лимитед”-Токио. Президентът на компанията Кихачиро Нижиура, заявила инвеститорски интерес към курортната община, и кметът на Сапарева баня Сашо Иванов подписаха вчера писмо за сътрудничество-първата стъпка към осъществяване на трите проектоидеи-развитие на екологично селско стопанство, включително възраждане на животновъдството, изграждане на геотермална централа и развитие на туризма.
Официалният документ започва със самурайското обещание, че „компанията подхожда към проекта с цялото си сърце”. Самите инвеститори обясниха, че за тях не е толкова важна печалбата, колкото това да помогнат на хората да са щастливи, да живеят добре и в разбирателство с природата. След разходка в Сапарева баня президентът на „Аквафарм Лимититед” Кихачиро Нижиура обясни, че убеждението му, че Сапарева баня е най-подходящото място за реализиране на проектите се е затвърдило.

Кихачиро Нижиура и Сашо Иванов си стиснаха ръцете за началото на партньорството между двете страни.


„Аз вярвам в приказката, че България е подарена на българите от Бога. Аз мога да добавя, че Бог живее в Сапарева баня. Природата тук е наистина забележителна и аз съм убеден, че нашият проект ще допринесе за запазването й”, обясни Нижиура.
Заедно с него в Сапарева баня дойдоха и професор Масуо Накано, съпругата му и председателят на Българо-японското дружество за приятелсто г-жа Акико Игайя, която е основен двигател на новото партньорство.
Научните изследвания за добив на зелена енергия и развитие на селското стопанство на проф. Накано са в основата на технологията, която япоснките инвеститори възнамеряват да приложат в Сапарева баня.
Интересен факт е, че


редица държави са имали желание да закупят патента, но проф. Накано е отказал, защото иска да помогне за развитието на страната си и България.

 

„Започнах с изследванията преди 30 г. в Германия. Две години се занимавах с изучаването на бактерията лактобацилус булгарикус-основата на българското кисело мляко, и още оттогава съм пленен и възхитен от вашата страна.Технологията се реализира успешно в Япония и се надявам, че и тук ще постигнем резултати и ще мога да предам опита си в тази прекрасна страна”, обясни проф. Нагано.
Първите разговори между общинското ръководство и компанията са се провели през ноември месец миналата година. Тогава обаче община Сапарева баня все още чакаше парламентът да приеме законовите промени, на базата на който през февруари тази година свободните ресурси на минералната вода бяха прехвърлени от държавата на община Сапарева баня. Забавяне на съвместната работа имало и заради разрушителното земетресение и последвало цумани в Япония. Вчера обаче двете страни си стъснаха ръцете над писмото с намерения.
 

Японските гости изгледаха с усмивки концерта на фолклорни ансамбли от България и Европа.

„Сега предстои да основем съвместно дружество, като общината ще прехвърли правата за ползване на минералната вода на „Аквафарм Лимитед”, както и земеделски земи, които ще бъдат нашата апортна вноска в дружеството. Аз съм щастлив, че наши партньори в тези проекти са именно японските инвеститори. Убеден съм, че японският бизнес е коректен бизнес и ще постигнем добри резултати. Надявам се скоро парламентът да одобри и законовите промени, внесени вече от дупутата Любен Татарски, които ще дадат възможност за извършване и на нови сондажи”, обясни от своя страна кметът на Сапарева баня Сашо Иванов.
Размерът на инвестицията и броят на работните места ще стане ясен на по-късен етап, когато се изяснят конкретните условия на партньорството-колко земи ще бъдат предоставени за развитие на селско стопанство, колко и какви сондажи ще бъдат правени, какво оборудване ще бъде необходимо и други параметри, които ще се конкретизират след основаването на съвместното дружество. То пък ще стане факт след края на юни, когато Общинският съвет трябва да даде съгласието си.
Изграждането на геотермалната централа предвижда улавяне на минералната вода на Гейзера за добив на зелена енергия, а след охлаждането й тя ще бъде използвана за балнеология.
След първата от поредицата деловите срещи, които предстоят, японските гости изгледаха с широки усмивки програмата на общинските празници от първия ред на Амфитеатъра.


Повече за празничната вечер в Сапарева баня вижте тук
 

Най-четено

Темите от "Сапарева баня"

Етикети