Състезатели от 6 континента идват за медали по спортно бягане в Сапарева баня

DenNews.bg
08.09.2016
размер на текста:

Сапарева баня е в трескаво очакване на Световното първенство по планинско бягане, което ще се проведе през уикенда.
"За нас е изключителна чест и голяма отговорност да бъдем домакини на престижно спортно мероприятие от такава величина. 25 години след първия старт по планинско бягане в Сапарева баня, който беше през далечната 1991 г., днес имаме честта да бъдем домакини на Световно първенство. След четвъртвековен юбилей, можем да кажем, че вече сме столица на планинското бягане. Надявам се това да бъде едно от най-добрите спортни мероприятия за годината”, каза кметът на Сапарева баня Калин Гелев по време на пресконференция във връзка с предстоящия спортен форум.
Кметът посочи, че през последните няколко месеца Сапарева баня бе домакин на три държавни шампионата по планинско бягане, през 2008 г. общината бе домакин на Балканиада, а през 2010 г. в курортната община се проведе и Европейско първенство по планинско бягане.
Сега Сапарева баня ще посрещне най-добрите състезатели от целия свят. Официалното откриване на Световното ще бъде на 10 септември, събота, от 18:00 ч. на амфитеатър Гейзера.
Кметът Гелев изказа специални благодарности на Министерството на вътрешните работи в лицето на Областна дирекция - Кюстендил, на Бтлгарска федерация Лека атлетика, на служителите от Общинска администрация и на всички спонсори, оказали подкрепа за мероприятието.
В пресконференцията участие взеха още президентът на БФЛА Добромир Карамаринов, Галя Пухалева - член на УС на Световната асоциация по планинско бягане и състезателката Диляна Минкина.
"Няма друг град в света, който да е организирал републикански, европейски и световен шампионат по планинско бягане. С гордост мога да кажа, че БФЛА промотира тази ниша в световната атлетика в нашия регион и в България", каза президентът на БФЛА Добромир Карамаринов. Той изказа специални благодарности на община Сапарева баня и на кмета, както и на Министерството на младежта и спорта за оказаното съдействие.
"Нека да си пожелаем едно успешно първенство, което да бъде венец на изключително успешната 2016 г. за българската атлетика", заключи Карамаринов.
Галя Пухалева уточни, че самото състезание е на 11-и септември /неделя/, а откриването е вечерта на 10-и септември. На 11 септември първият старт е при девойки старша възраст - от 9:30 ч., следващият е при юноши старша възраст - от 10:30 ч., стартът при жените е в 11:00 ч, а при мъжете - в 11:30 ч.
"Имаме участници от 6 континента, лекоатлети от целия свят ще дойдат в Сапарева баня да се борят за медали и ще видим на какво са способни", каза още Галя Пухалева.
"Радвам се, че ще бъда част от това състезание. Подготвена съм и се надявам да дам най-доброто от себе си, както и да представим България по най-добрия начин", заяви състезателката Диляна Минкина.

Най-четено

Темите от "Сапарева баня"

Етикети