Рестарт на сагата с лозята в Бураново: Арендатор бере наготово гроздето на наследници

Десислава Панайотова-Янкова
18.09.2012
размер на текста:

Сагата с лозята в кочериновското село Бураново отдадени на арендатор, но ползвани от наследниците на собствениците, не само не е приключила, но и тепърва ще се разпалва още.
Както писахме, основа на проблема се оказа договор за аренда, подписан от бившия кмет на Кочериново Костадин Катин, с който са отдадени лозята на наследници, които обработват земята, но не са довършили процедурите си за възстановяване на собствеността.
И ако преди година беше предотвратено изкореняването на лозята благодарение на намесата на новия кмет Иван Минков, то сега арендаторите Спаска и Добромир Яневи са заявили кампания по грозодбер. И всичко би било напълно нормално, ако грижи за лозята не бяха полагали наследниците.
„Въобще не сме очаквали, че може да се случи нещо такова. Нали кмета ни обеща, че като си извадим скици и ни трасират имотите, няма да има проблем. Сега арендаторът спокойно е заявил, че ще обере нашето грозде. Нека прокуратурата се намеси, защото ние сме го гледали, копали и пръскали, вкарали сме пари и труд, а сега този ще събере реколтата”, обяснява Владко Ангелов.
Само за декар грозде за годината той е вложил над 300 лв. в препарати, още толкова за гориво, а и не малко време и труд.
Засегнатите са около 23-ма души. Повечето от тях са извадили скици на имотите си, какъвто беше съвета на шефа на Поземлена комисия Божидар Йосифов.
Договорът с арендатора изтича през месец май 2013 г., общината няма как да го прекрати предсрочно, стана ясно още миналото лято при намесата на Минков, когато имаше опасност лозята да бъдат изкоренени.
Непробиваемият договор и това, че арендаторът си е платил наема, му дава правото да заяви и да извърши гроздобер, въпреки че не е положил труд.
Единственото, което общината може да направи за наследниците е, след изтичане на договора с арендатора той да не бъде продължен, а тези които са си извадили скици, да си върнат имотите.
 

Най-четено

Темите от "Кочериново"

Етикети