Бараковци топят ВиК-Кюстендил пред министър Лиляна Павлова

Десислава Панайотова-Янкова
02.05.2012
размер на текста:

Хидрофорите са решение за едни, но и причина са проблемите на други.

Жителите на Бараково ще сезират министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Попова за почти целогодишния воден режим, който мъчи кочериновското село от години.
Жалбата срещу ВиК-Кюстендил е подготвена спонтанно през уикенда, когато селото остава на сухо напълно изненадващо, защото толкова рано режим никога не се е налагал. Само за часове под сигнала са се подписали 276 от 340-те жители на Бараково.
„Имаме този проблем от години, но ВиК-Кюстендил не прави нищо за решаването му. Водопроводът е изграден с доброволен труд и средства на жителите на Бараково, водата идва от извор, няма помпа, но въпреки това парите ни се събират. Защо тогава не се прави нищо за подобряването на водоподаването?”, пита Даниела Костадинова, една от многото подкрепили жалбата с подписи.
В жалбата си бараковци не пропускат и факта, че само преди година в разгара на жегата и жесток воден режим в селото дойде и депутатът Валентин Микев. „Говорихме си тогава много неща, но ето че мерки налице няма. Сега сме още в началото на месец май, режимът започна в края на април... Какво ще правим лятото и как ще живеем в жегите. От година на година ситуацията става все по-критична”, казва още Костадинова.
В сигнала до министър Павлова се сочат и примери за това, че при настъпването на аварии, които са често явление, отстраняването им се бави.
Всъщност реакция от страна на ВиК-Кюстендил има. От утре екипи на дружеството тръгват на проверки по домовете в Бараково в търсене на незаконни отклонения и най-вече дали собствениците на хидрофорите с вместимост до 1 тон плащат водата си. До изграждането на нов водопровод тези съоръжения ще са сред причините за тежкия режим, тъй като при пускането на водата хидрофорите я „засмукват” за секунди.
Потърсен за коментар кметът на Кочериново Иван Минков обясни, че проектът за изграждане на нов водопровод в Бараково е на финалната права. Вече има избран изпълнител, но тече срокът за обжалване.
„Само Бог знае кога тези тежки процедури ще свършат и ще започне изграждането. Срокът е едномесечен, но често пъти стават забавяне в Държавен фонд „Земеделие”, за които аз няма как да повлияя”, обясни той.
Проектът е общ за селата Бараково, Боровец, Крумово, Бураново и Драгодан и предвижда изграждане на нов водопровод за тези села.

  

Най-четено

Темите от "Кочериново"

Етикети