Политици от Сапарева баня декларираха имуществото си по италиански пример

Седем опозиционери доброволно разкриха какво притежават, чакат примера им да последват управляващите

DenNews.bg
26.11.2012
размер на текста:

По примера на италианските си колеги, заставали през 80-те години срещу корупцията и мафията, политици от Сапарева баня декларираха доброволно, подробно и публично семейното си имущество.
До безпрецедентните за целия регион, а и за България действия се стигна след като в групата „За промяна на Сапарева баня” във Фейсбук се появиха искания на граждани всички местни политици, общинските съветници, кмета Сашо Иванов и заместниците му, както и общински чиновници да декларират какво притежават семействата им. Жителите на Сапарева баня изразяват масово недоволството си и съмненията си за огромни недекларирани имущества и средства на хората, които управляват града и общината и настояват за публичност.
Повечето от политиците подкрепили гражданските искания бяха от опозицията- имуществата си подробно са декларирали общинските съветници Калин Гелев, Марта Желязкова, Васил Лазов, Николай Мертакчийски и Любен Кръстев, както и водача на Синята коалиция Росен Тимчев и бившия директор на ХЕИ и кандидат – кмет от последните избори д-р Михаил Кметски. Хората очакват и други общинари и политици да последват примера на колегите си и да им отговорят какво са натрупали за годините, в които са ги управлявали.
„Ние няма какво да крием и отдавна искаме кмета и приближените му да декларират цялото си имущество, а не само да отбиват номера със сухи декларации какво имат на тяхно име! Собствеността на близките им роднини също е интересна за хората, те са прави да искат, защото те избират кой да ги управлява и сега ще се види кой упорито крие от хората какво притежава”, коментира Росен Тимчев.
„Има хора, които притежават огромни сметки в чужбина, както и имоти за огромни суми, които е много интересно с какви пари са били придобити? Нека отговорят, ако могат!”, добавя той.
От декларираните до момента имущества се вижда , че семейството на общинската съветничка Марта Желязкова притежава къща с дворно място от 250 кв.м. в Сапарева баня, поземлени имоти в Сапарева баня и 2 апартамента в София, както и мебелни магазини, които ползва под наем в София и Сапарева баня. Семейството на Желязкова декларира още 2 леки автомобила – Роувър 75 и джип Хонда CR-V, както и товарен бус Пежо. Водачът на десницата Росен Тимчев и семейството му притежават наследствена къща с дворно място от 2000 кв. м. в Сапарева баня в непосредствена близост до Гейзера, наследствена къща с дворно място в Дупница и поземлени имоти в землищата на Сапарева баня, Бистрица и Кюстендил, както и 2 апартамента в София. Декларираните леки автомобили са Рено Меган от 1998 г. и Опел Астра от 2009 г. Росен Тимчев е декларирал, че притежава 40% от рекламната и ПР агенция Ар Камюникейшънс, регистрирана и работеща в София. Имуществата на бившия дългогодишен директор на ХЕИ и кандидат-кмет д-р Михаил Кметски включват къща с дворно място в Сапарева баня, поземлени имоти в Сапарева баня, както и лек автомобил Хюндай Акцент. Водачът на ГЕРБ Калин Гелев има къща с място в Сапарева баня, както и в Дупница. Гелев е собственик на фирма за транспортни услуги с няколко микробуса, притежава и лек автомобил Нисан Алмера. Всички декларирали имуществото си не притежават банкови сметки и влогове в чужди банки и са декларирали единствено семейни влогове в български банки с неголеми суми в левове.
 

Най-четено

Темите от "Сапарева баня"

Етикети