Зелена светлина за устройствения план и плана за застрояване на Паничище

Десислава Панайотова-Янкова
02.11.2012
размер на текста:

Подробният устройствен план и Планът за застрояване на курорта Паничище получиха зелена светлина от РИОСВ-Перник, става ясно от решението издадено на 25 октомври.
Според становището, изграждането на улична мрежа, канализация и водопровод, както и осъществяване на намерението за строеж на хотелски комплекси и ваканционни селища с 5000 легова база няма да окажат отрицателно влияние на защитените видове и местообитания.
Разрешителното отново отваря дебат дали одобрението на ПУП е опит за прокарване на мащабният проект Супер Паничище на праче.
Според кмета на Сапарева баня Сашо Иванов това разрешително вдига бариерата пред изграждането на канализация и водопровод в курорта. Според еколози обаче разрешителното е стъпка към изпълнение на идеята за мащабно застрояване и прокарване на нови писти и съоръжения, включително и в територията на НП „Рила”.
„Въобще не се касае за строителство. Разрешителното е важно, за да може най-после да бъде изградена канализация в Паничище. Правим го най-вече заради хотелите и хижите, които съществуват в момента, защото те са на септични ями, а точно това крие опасност от екокатастрофа”, обясни за dennews.bg Иванов.
По думите му, веднага след като разрешителното влезе в сила, след изтичане на 14-дневния срок за обжалване, общината ще кандидатства за финансиране по Оперативна програма „Околна среда”.
Идеята е да бъде изградена канализация отделно за дъждовните води и отделно за отпадните води. Ще се използва сега съществуващият открит колектор, а заустването ще става в пречиствателната станция на Сапарева баня.
Въпреки че Иванов е категоричен, че разрешителното касае само изграждането на улична мрежа, в документа ясно е записано, че се разрешава строителство, както на улици, така и на сгради, но от малкоетажен тип-до 7 метра.
Разрешителното дава право за сеч, но само в най-наложителни случаи и при задължителна рекултивация, без право да бъдат въвеждани нетипични за курорта растителни видове.
„Глупаво е да се мисли, че щом имаме това разрешително от утре започва строителство. Първо, че това не е идеята и второ-за да започне строителство трябва да има инвестиционно намерение, а в тази криза знаем как стоят нещата”, смята още градоначалникът.
Що се отнася за водоснабдяването на Паничище, според данните в разрешителното курорта разполага с един резервоар и втори, който все още се изгражда с общ обем от 4500 куб.м.
Според Иванов обаче и вторият резервоар е готов още от 2009 г., но не функционира. Неговият обем е 4000 куб.м.
От условията на разрешителното на РИСОВ става ясно още, че всяко инвестиционно намерение в рамките на ПУП трябва да се подлага на оценка за съвместимост със защитените видове; отпада предвиденото застрояване и паркинг в района на безоточното езеро; новопроектираната улична мрежа трябва да бъде намалена с 40%; визите за строеж трябва да се издават само след задължително заснемане на растителните видове, а ландшафтът да бъде запазен.

Най-четено

Темите от "Сапарева баня"

Етикети