Свидетели срещу Катин искат защита от министър Попова и ВСС

Десислава Панайотова-Янкова
14.07.2011
размер на текста:

Свидетели, давали показания по делата срещу отстранения кмет на Кочериново Костадин Катин, търсят защита за живота и здравето си от правосъдния министър Маргарита Попова, главния прокурор Борис Велчев и Висшия съдебен съвет. С декларация, изпратена и до dennews.bg, която е подписана от 30 служители на общинска администрация и жители на Кочериново, се развива схема, по която градоначалникът си е осигурил връщането на поста на утрешното заседание на Окръжен съд-Кюстендил.


Те настояват за незабавна смяна на съдебния състав, който ще разглежда молбата на отстранения кмет и проверка на данните, че Катин е платил на съдийката, която ще гледа утре делото, голяма сума пари, а съпругът на съдия Братанова- нотариус Николай Младенов и председателят на Районна прокуратура-Кюстендил Шейтанов, съпруг на адвоката на Катин Вася Пешева, са лични приятели.
В декларацията се казва още, че за да се избегне конфликта на интереси, адвокат Пешева ще излезе в отпуск и за утрешното заседание ще бъде в чужбина.

DenNews.bg публикува цялата декларация, подписана от 30 души:

 


Уважаема г-жо министър,

Във връзка с насрочено дело ЧНД 331/2011 г. на 15-и юли на Наказателно отделение V състав при Окръжен съд-Кюстендил, образувано по молба на отстранения от Софийски апелативен съд кмет на община Кочериново Костадин Катин с петитум връщането на поста кмет на Кочериново, сме силно притеснени за нашето здраве и живот.
До настоящия момент съдействаме на органите на досъдебното производство, на прокуратурата и МВР, в образуваните наказателни и административни производства срещу Катин.
А в замяна?
От дни Катин и приближени до него отправят директни заплахи към хората, които не са с него.
Катин без притеснение и на всеослушание се хвали, че съдия Братанова, която ще разглежда делото, ще вземе решение за връщане на Катин на поста кмет на община Кочериново предвид солидната сума пари, която Катин й е подсигурил и предвид приятелска връзка. А именно, че съпругът на съдия Братанова-Николай Младенов-нотариус и Шейтанов-председател на Районна прокуратура-Кюстендил, съпруг на адвоката на Катин г-жа Вася Пешева, са лични приятели и това е обществена тайна. Катин се хвали, че делото не е разпределено случайно и за да няма конфликт на интереси самата адвокатка ще излезе в отпуск и дори ще замине в чужбина, оставяйки свой колега да представлява Катин.
Моля да проверите горната информация и като превантивна мярка за залоупотреба с власт и служебно положение, както и запазване здравето и живота на повече от един човек, да смените състава, който ще разглежда искането на Катин за връщането му на поста кмет на община Кочериново.
 

Уважаема г-жо министър,
Вярвайки че законът е над всичко, ние апелираме при разглеждането на депозирането от кмета Костадин Катин искане за връщане на поста пред Окръжен съд-Кюстендил съдът да докаже, че е безпристрастен, като приложи цялата строгост на закона. Искаме справедливост.
Сред голяма част от уплашените съграждани има колебание, че и този път кметът ще се измъкне. Колебанието и страхът, обзели гражданите на общината са напълно основателни, защото от седмици Катин и негови приближени упорито пускат мълва, че той ще се върне на поста на „бял кон” и „ще падат глави”, „ще започне второ Баташко клане”, „ ще реже глави на част от подчинените му и ще ги хвърли на площада пред сградата на общината” и т.н. Колкото и невероятно да звучи, това са изрази, които редовно присъстват в речника на дългогодишния градоначалник Катин.
Наред със заканите Катин упорито се хвали, че е платил солидна сума на съдийката, която ще раздава справедливост на 15 юли. Сред хората върви мълва, че е извадил от крадените пари, за да плати за връщането си на поста, от който през февруари тази година беше отстранен от Софийски апелативен съд.

Уважаема г-жо министър,
Вземете правилното решение, защото ако Катин се върне на поста си, ще започне пак с кражби, продажби и тормоз за гражданите на общината и подчинените му служители. Сега вероятността да влияе и заплашва свидетели, дали показания срещу него, е още по-голяма, защото предстоят разпити на свидетели пред съдия.
Вярвайки в съда и правосъдието на Р България оставаме с уважение.
 

Най-четено

Темите от "Кочериново"

Етикети