Експериментално броят бюлетините в Бобошево днес

Даниела Методиева
23.10.2011
размер на текста:

На община Бобошево се падна честта днес да бъде първа в страната при осъществяването на ново, експериментално броене на бюлетините. Това стана ясно, след като чрез жребий Централната избирателна комисия определи община Бобошево за пилотна във връзка с въвеждане на броене на гласовете чрез специално подбрана екпсериментална комисия.
На днешния ден пред урните в град Бобошево и селата право да пуснат своя вот имат 2 800 избиратели от общо 3 300 житули на общината.
Подобно преброяване се въвежда за първи път експериментално, а честта да бъде първа се падна на община Бобошево, след като в жребия участваха 192 общини с до 20 000 избиратели.
При новия начин на броене, каквото е експерименталното, вместо във всяка една от Секционните избирателни комисии да се брои всяка урна поотделно, след края на изборния ден всички те ще бъдат транспортирани, след като бъдат запечатани, до помещението, в което заседава Общинската избирателна комисия. Там ще се намира и преброителната комисия, която ще обяви резултатите от местния вот.
Тази комисия ще отчита гласовете за общински съветници в община Бобошево, за кмет на общината, както и за кметовете на отделните населени места, където се произвеждат избори.
Въвеждането на експеримента е залегнал в новите изменения от изборния кодекс, заради упреците от политическите централи, че на предишните избори секционните избирателни комисии не определят по еднакъв начин кои бюлетини са действителни и кои не.
Експериментът трябва да провери може ли подобна преброителна комисия да бъде наложена като принцип на следващите избори или ще си остане преброяването по секции.
 

Най-четено

Темите от "Бобошево"

Етикети