Тръгвайте към Гърция само с достатъчно пари в брой, предупреждават от Външно

DenNews.bg
29.06.2015
размер на текста:

Ако имате намерение да пътуват до Гърция, трябва да бъдете подготвени за възможността, че банковите услуги - включително обработка на кредитни карти и обслужване на банкомати в цялата страна, потенциално биха могли да станат ограничени за неопределен период, предупреди министерството на външните работи.
От МВнР препоръчват да тръгнете на път с достатъчно достатъчно евро в брой за покриване на извънредни ситуации и непредвидени обстоятелства.
Ограниченията за теглене на пари от банкоматите в Гърция не важат за чуждестранните туристи. Проблем може да възникне от факта, че банкоматите нямат достатъчно банкноти и пред тях има опашки.

От БНБ уверяват, че банковата ни система работи с много високо ниво на капиталова адекватност и ликвидност, което гарантира нейната стабилност, нормално функциониране и независимост от негативни развития в съседни страни.

Това се заявява в съобщение на БНБ във връзка с решението на гръцкото правителство за обявяване на неработни дни за опериращите в Гърция банки и въвеждането на капиталов контрол в южната ни съседка.
В следствие на последователно прилаганите мерки от БНБ банките с гръцко акционерно участие поддържат ниво на ликвидност и капиталова адекватност, които са над средните за банковата система на България.
Тези данни за финансовото състояние, в комбинация с постигнатата далеч преди настоящата ситуация в Република Гърция финансова и оперативна самостоятелност, гарантират операциите на банките на територията на България.
Всякакви действия на гръцкото правителство и централна банка за налагане на мерки в гръцката финансова система нямат правна сила в България и не могат по никакъв начин да засегнат нормалното функциониране и стабилността на българската банкова система, заявяват от БНБ.
В съобщението се посочва, че българската банкова система, включително банки с гръцко акционерно участие, е напълно самостоятелна финансово и оперативно от банкови системи на други страни. Също така, че българската банкова система, включително банките с гръцко акционерно участие, нямат вземания от гръцки кредитни институции и нямат инвестиции в ценни книжа на гръцкото правителство. От БНБ подчертават, че негативни развития в банкови системи на други страни не могат да имат пряко влияние върху стабилността и нормалното функциониране на българската банкова система.
 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети