Банките в Гърция остават затворени, банкоматите ще пускат до 60 евро на ден

DenNews.bg
29.06.2015
размер на текста:

Банките в Гърция ще останат затворени цяла седмица. Пред банкоматите има опашки, но те нямат възможност да теглят парите си. По непотвърдена информация банкоматите ще бъдат заредени с пари следобед.
В късните часове вчера в извънредно телевизионно обръщение премиерът Ципрас обясни, че започва банкова ваканция, която ще продължи до 6 юли. Банките ще бъдат затворени, а банкоматите ще работят, но ще дават на гръцките граждани не повече от 60 евро на ден. Това ограничение не важи само за чуждестранните посетители на страната, които ще могат да теглят толкова, колкото позволяват техните банкови карти. Няма да важи и за пенсионерите, които също ще могат да получават пенсиите си.
Междувременно снощи центърът на Солун се изпълни с привърженици на различни леви партии. Всички те излязоха на протест с обща позиция – „да” на референдума и „не” на ултиматума на Европа.
В обръщението си вчера Алексис Ципрас обяви, че е преформулирал искането до ЕС и ЕЦБ за удължаване на програмата за помощ на Гърция. То бе отказано в събота от еврогрупата на финансовите министри от страните, които са в зоната на еврото (еврозоната). Този път искането е адресирано до "председателя на Европейския съвет и до лидерите на 18-те държави членки на еврозоната, председателя на ЕЦБ, на ЕК и Европейския парламент".
"Очаквам техния незабавен отговор на това основно демократично искане", добави той в телевизионното обръщение. "Те са единствените, които могат възможно най-бързо, и дори тази вечер, да отменят решението на еврогрупата и да дадат възможност на ЕЦБ да възстанови захранването на ликвидността на банките", призова министър-председателят.
Алексис Ципрас увери, че "депозитите на граждани в гръцките банки са напълно гарантирани", както и "изплащането на заплати и пенсии".
Той призова хората да "се изправят пред ситуацията с хладнокръвие и решителност", посочвайки отново причината - чрез решенията на еврогрупата и ЕЦБ, опит да бъде "изнудена волята на гръцкия народ".
Отказът на еврогрупата в събота да продължи плана за подкрепа на Гърция, докато се организира референдум, "представлява, съгласно европейската практика, ново невиждано предизвикателство към суверенното право на хората на демократичен избор", казва Ципрас. В "решаващ" за Гърция момент "единственият ни страх е страхът. Ние няма да го оставим да ни превземе", заключи гръцкият министър-председател от радикалната левица СИРИЗА.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети