Ислямска държава си търси бойци на Балканите

DenNews.bg
26.06.2015
размер на текста:

Джихадистката групировка "Ислямска държава" насочи усилията си за набиране на бойци към уязвимата балканска държава Босна и Херцеговина, пише британският вестник The Guardian. Във видео, разпространено в интернет, екстремистите апелират за извършване на атентати и убийства в Босна и Сърбия.
Призивите на джихадистите причиниха известни тревоги в западните столици, където се появиха опасения, че съчетанието от икономическа стагнация и етническо напрежение ще се окаже плодотворна почва за екстремизма. Наред с тази заплаха Европа може да се изправи и пред дълбоки промени в Босна и Херцеговина само две десетилетия след кръвопролитната война, която остави дълбок отпечатък на Балканите.
Доцентът по политология от Сараевския университет Владо Азинович и ислямският теолог Мохамед Юшич предупредиха, че Босна и Херцеговина не е достатъчно подготвена, за да се справи с потенциалната заплаха: тя е държава, разделена на две не само по отношение на автономното управление на съставните си части, но и в редица други отношения, което може да изиграе лоша шега за сигурността в целия регион.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети