Руснаци засекли живот на Венера преди 30 г., усещат се сега

DenNews.bg
23.01.2012
размер на текста:

Руски учени са засекли движещи се обекти на повърхността на Венера, които може да имат "свойства на живи същества". Снимките са направени от руски сонди през 80-те години, но едва сега учените правят откритието си на база на нови анализи. Това информира РИА-Новости, позовавайки се на статия на главния научен сътрудник към Института за космически изследвания на Руската академия на науките Леонид Ксанфомалити.
"Открити са появяващи се, променящи се или изчезващи обекти със значителни размери от дециметър до половин метър, чиято поява е трудно да се обясни с шум", пише ученият в статия, публикувана в списание "Астрономически вестник".

Скорпионът се появява и по-късно изчезва от снимките. Снимки: РИА-Новости


Според автора, нов анализ на резултатите от предишните мисии на Венера е предизвикан, заради "огромен поток от нови резултати от изследвания на екзопланети с умерена маса, сред които трябва да има и тела с физически условия, близки до Венера", пише factor-news.net.
В статията си, изследователя анализира изображения от "Венера 13" и "Венера-14". Най-много привличат вниманието девет панорами от "Венера 13", изпратени на 1 март 1982 за два часа и шест минути. В тези панорами Ксанфомалити открил няколко обекта, които се появяват и изчезват в серия от последователни снимки.
Сред тях - "диск", променящ формата си, "черна кръпка", която се появява на първата снимка за измерване на механичните свойства на почвата, а след това изчезна, и "скорпион", който по структура прилича на големите земни паяци или насекоми.
По-специално, "скорпион" се появява на 90-та минута от включване на камерата, но след 26 минути изчезва и на негово място оставя бразда в земята.
 

Най-четено

Темите от "Любопитно"

Етикети