Дупничанинът Георги: Преживяхме земетресението на века, трусове удрят Токио на всеки 15 минути

Сестра му Ива остава на хотел, заради спрения жп превоз, Георги е в дома си на 350 км от столицата на Япония

Десислава Панайотова-Янкова
11.03.2011
размер на текста:

Цунамите нанесе по-големи щети от трусовете. Снимка: reuters

Двамата дупничани, които живеят и работят в Япония, са добре след разрушителното земетресение и последвалото цунами днес. Екипът ни се свърза с Георги Георгиев, който се намира в дома си град Канадзава, префектура Ишикава-кен на 350 км западно от столицата Токио. Той обясни, че едва е успял да се свърже със сестра си Ива по електронната поща, тъй като в Токио, където тя се намира, мобилните телефони не работят, а електричеството прекъсва много често.
По негова информация Ива, която работи в Токийския университет, се намира на 20 км от квартирата си. Заради скъсаните жп линии не е могла да се придвижи към дома си и затова се е наложило да отседне в хотел в столицата.
„Късмет е, че Ива намери хотел, в който да отседне в тъмния и тресящ се Токио”, успокоява приятелите и близките си в България Георги, който е научен работник в университета в Ишикава. Ива е отседнала в хотела с две момичета, с които се е запознала случайно.
Токио продължава да се тресе на всеки 15 минути, а докато разговаряхме с Георги, японските телевизии предадоха, че жертвите вече са над 300, а броят на изчезналите расте постоянно.
„Ако това се беше случило в друга държава нещата щяха да бъдат много по-страшни. Япония е подготвена за такива бедствия и доказателството е, че загиналите са предимно жертви на цунамито, а не на земетресението”, обясни той.
Загиналите са предимно от град Сендай, който е защитен от стени, но първата 10-метрова вълна преминала дори през тях, обяснява още Георги. Той вече е успял да се свърже със семейството си в България, за да ги успокои, че въпреки апокалиптичната картина в Япония, няма паника.
„Телевизиите предават нормално, няма драма, защото японците не се нуждаят от апели. Знаят как да действат и са подготвени”, казва още Георги. Въпреки това според него на островната държава ще са й нужни години, за да се справи с последиците.
„Преживяхме земетресението на века тук, но няма да му дадем да ни уплаши и ще останем в Япония”, отговаря Георги на въпроса смятат ли двамата да вземат полет към родината след днешната трагедия.
 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети