Цв. Видински: Чувствам се като работник, а не като собственик на Марек. Отборът е на града, не е на мен!

DenNews.bg
14.12.2021
размер на текста:

- Г-н Видински, ще успее ли Марек да си запази мястото във Втора лига с оглед тежката програма напролет?

- Ще направим абсолютно всичко възможно да се спасим, макар нашият клуб да е с най-ниския бюджет. Има няколко отбора с по над 1 000 000 лв. бюджет. Вижте например в Пазарджик какви условия за тренировки имат – официален терен плюс 5 помощни игрища. Ние сега вероятно ще ползваме терените в селата Джерман, Крайници и Червен брег. Ще направим всичко възможно да ги щадим и с каквото може да помогнем и на местните тимове с косене, валиране и т.н. Ние други терени нямаме. Иначе нашият официален терен на „Бончук“ като го сравнявам с другите терени във Втора лига сигурно е на 10-то място. Има много по-лоши терени и много по-зле поддържани. Разбира се има и много по-добри. Но нашият терен сигурно е на 50-60 години. За новия сезон ще трябва да го пооправим. Дай Боже да се намерят средства по някоя програма и да се почне основен ремонт на „Бончук“. Категоричен съм, че без терени за тренировки на школата ние като ръководители не може да искаме високи резултати от треньорите. Няма как с едно изкуствено игрище на 10 години и то в лошо състояние да чакам да изкараме таланти. Това води понякога и до контузии. Радващото е, че момчетата, които направиха операции, не сме ги оставали, а сме им помогнали по някакъв начин и то с пари от скромния ни бюджет. За 12 месеца бюджетът ни е 360 000 лв. Ние знаехме, че за да участваме във Втора лига ни трябват около 500 000 лв. Знаете, че имахме пътувания до морето и до Попово. Благодарим на Йонко Гергов, че ни настани в неговата къща за гости за 4 дни. Лони Хаздай пък ни помогна с пари, за да платим хотела за футболистите. Без помощта на хората, които наистина ни вярват, ние нямаше как да просъществуваме. Нямахме дори лекар...

- За втория полусезон как стои въпросът с по-дългите пътувания?

- Не знам, ще е много трудно. Правим си сметка, за да се поберем в тези пари. На пръсти се броят клубовете като нас, които нямат нито една стотинка задължения. Хората, които са близо до нас и виждат какво правим, наистини помагат. Ние не сме безгрешни. Има много неща, които трябва да изчистим и може би трябва леко да си променим политиката. Но преди година никой не очакваше, че една година по-късно Марек ще е във Втора лига и то без нито стотинка задължения. Това е истината, а как го правим само ние си знаем. Все пак трябва да сме напълно спокойни, финансово сме обезпечени. Мога да кажа и една новина – има човек, който иска да купи Марек. Дойде лятото, искаше да види баланс и ОПР на клуба, за да разбере какво е финансовото състояние. Получи тези документи. Човекът е от Дупница, живее в ЮАР. Преди един месец отново се свърза с нас и ни попите каква е процедурата за купуване на Марек. На книга аз съм президент и аз трябва да взема такова решение. Но няма как аз да го взема. Аз се чувствам като работник, а не като собственик на Марек. Такова решение може да го вземе кметът и обществеността. Отборът е на града, не е на мен! Аз нямам информация за кандидат купувача и нямам наблюдения върху него. Той каза, че иска сам да издържа отбора. Но ако дойде такъв ден и седнем да говорим, искам да има хора от Общината, представители на града, които да му гласуват доверие. Не мога сам еднолично да продавам отбор, който е на целия град. Момчето е интелигентно и възпитано, но не знам точно какви са му намеренията. Видял е, че Марек не дължи нито една стотинка, а най-лесно се купува отбор, който няма задължения. При нас всичко е чисто. Хубавото е, че има интерес.

- Отборът може да предизвика интерес на бизнеса, защото е клуб с традиции и име.

- Така е, но за съжаление вече с по-малко публика.

- Защо напоследък публиката се отдръпна?

- Пандемията е една от причините, а може би всички са очаквали веднага да атакуваме Първа лига. Имало е големи очаквания към отбора, което е съвсем нормално. Според мен обаче на първо време трябва да се утвърдим. След това ако наистина се намерят средства и амбициозен човек, който иска да финасира Марек, тогава трябва да се атакува Първа лига. Но първо трябва да имаш условия – терени, трибуни, осветление.

- Футболистите получиха ли допълнителни коледни възнаграждения за презниците?

- Не. Получиха си само заплатите. Имахме уговорка с тях ако в последните 6 мача спечелят 12 точки, да получат по 500 лв. за Коледа. Те спечелиха 8 точки, така че бонусът отпада. За всеки един мач през полусезона футболистите бяха стимулирани подобаващо. Последния мач играха за по 400 лв., предния мач със Септември (Сф) играха за по 500 лв. премия на човек. Но не можаха да си ги спечелят. Вината си е изцяло в тях, така че ако имат липса на средства за Коледа и Нова година си е техен проблем.

- Появиха се много полемики сред феновете по въпроса защо е бил подкрепен Борислав Михайлов на конгреса на БФС?

- Доста болезнена тема, но аз не влагам толкова много емоция в този избор. Аз съм от 2 години президент на Марек и работим добре с БФС. Направиха и някои компромиси с нас. Най-интересното е, че ние нямахме среща с щаба на Димитър Бербатов. От там ни се обадиха с покана да присъстваме на ст. „Осогово“ в Кюстендил, а това беше точно преди финала с Розова долина. Обяснихме, че за това няма как да присъстваме там. Логично беше те да дойдат в нашия град. Те обаче предпочели да отидат в Кюстендил, защото е областен град. Но според мен Дупница е по-футболният град и казахме, че няма нищо лошо когато решат да дойдат тук и да говорим. Така или иначе не се обадиха тогава. По-късно ние ги търсихме отново, но не върнаха отговор. Така и не им разбрахме програмата. От БФС тук дойде Емо Костадинов и говорихме и за това взехме решение да подкрепим Михайлов. Не съжалявам, че сме гласували за него при положение, че не сме видяли другите кандидат президенти. Личното ми мнение е, че проблемът в българския футбол не е в БФС. Според мен проблемът идва от държавно ниво. Не се ли намеси държавата за да има хубави бази и стадиони, няма как да се случат нещата. Добър футбол у нас е имало, когато абсолютно всичко се е поддържало от държавата. Всеки президент на клуб иска да печели от футбола. Иска да инвестира малко сума и след това да изкара много пари. Малко са хората, които инвестират и могат да чакат дълго време. Всеки, който се захваща с отбор, трябва да знае, че пари се наливат, а после не се възвръщат. Единствените печеливши варианти са ако създадеш добри футболисти, играеш в евротурнирите или от ТВ-права. За това е необходимо да имаш база и условия.

- В навечерието на светлите коледни празници какво бихте пожелал на футболната общественост, феновете, футболистите?

- На феновете пожелавам да ни вярват малко повече. Нека са спокойни, няма да ги караме да се унижават и да изпитват срам от нас. Да, загубихме тежко един мач във Велико Търново, но се надявам тези неща да не се повтарят. Надявам се да имаме повече поводи за радости и най-вече да запазим мястото си във Втора лига. Искам да направим добър отбор със собствен стил на игра, какъвто имахме в Трета лига. Но съм категоричен, че ние играем добър футбол. Просто си пожелавам да имаме малко повече късмет! А на отбора пожелавам да са здрави и да нямат контузии. На всички – здраве и късмет!

Последни интервюта

Етикети