Хърватия затвори границата със Сърбия

DenNews.bg
18.09.2015
размер на текста:

Хърватия затвори напълно за движение 7 от осемте си контролно-пропускателни пунктове на границата със Сърбия, заради огромния мигрантски натиск - над 11 0000 души за по-малко от 24 часа. Най-големият ГКПП "Баяково - Батровци" на главната магистрала между Хърватия и Сърбия все още е отворен. Мярката е временна и е насочена към ограничаване на притока на мигранти, пристигащи в страната от сръбска територия. За по-малко от един ден в Хърватия, според официалните данни, са влезли 11 000 души, което създава проблеми с техния контрол, настаняване и транспортиране до транзитни центрове, или границите на съседни страни. Хърватските медии съобщават за хаотичното положение на границата и за агресия от страна на мигрантите, които вчера след обяд успяха да пробият и един полицейски кордон.

В същото време от съседна Словения дойде новината за затваряне на границата с Хърватия за нелегални мигранти.

Всички мигранти, които успеят да преминат на словенска територия нелегално ще бъдат връщани обратно в съседна Хърватия. Това предупреждение официално бе отправено от словенското министерство на вътрешните работи. От там уточниха, че това ще става на базата на споразумението за реадмисия. Външното министерство в Любляна също предупреди, че "неконтролираното преминаване на границата ще бъде нарушение на европейското законодателство". Словенският премиер Миро Церар от своя страна подчерта, че "Словения ще изпълнява своите задължения по Шенген и ще охранява границата с Хърватия". Словенската полиция късно снощи спря влак с 200 бежанци на гара Добова, на границата с Хърватия. Задържаните мигранти ще бъдат върнати в Хърватия в най-скоро време. По данни на полицията, това е най-голямата група към Словения от началото на миграционната криза в Европа. Словенската телевизия N1 съобщи, че няколко стотин мигранти са се опитали да преминат на територията на страната през Граничния пункт Брегана-Словенско село, но не са били допуснати.

Министърът на труда на Сърбия Александър Вулин каза, че в случай на закриване на хърватските ГКПП, Белград ще "потърси защита на своите икономически и всякакви други интереси в международните съдилища." Всички мигранти, които пристигат на хърватската граница се транспортират организирано с автобуси от сръбските власти от южната част на страната -от приемния център в Прешево, недалеч от македонската граница. Източник: БГНЕС

 

 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети