Продължение: Уволняват единствения спасител на щат в Дупница, единственият дупничани в УС на ПСС е „замразен”

Десислава Панайотова-Янкова
26.06.2015
размер на текста:

УС на ПСС предлага на БЧК да уволни Иван Тушев, единственият спасител от Дупница на щат. Иван се грижи и възпитава едно от малкото следови кучета у нас - Гаро. Снимка: DenNews.bg/Архив

Продължение на пълния абсурд със замразяването на дейността на Дупнишкия отряд към ПСС и изключването на деветима дупничани от Планинската спасителна служба идва с протокола от заседание на Управителния съвет на ПСС, подписан от петима членове.


DenNews.bg получи по пощата протокола, от когото е видно, че УС предлага на Българския червен кръст да прекрати трудовото правоотношение с единствения планински спасител на щат в Дупница Иван Тушев, завеждащ на отряда. Покрай Тушев ПСС изритва от службата и кучето му Гаро, което е от малцината четириноги планински спасители у нас и има най-висок клас за оперативно куче. Макар да е участвал и в други акции, Гаро доказа професионализма си при разследването на тежко криминално престъпление. Благодарение на немската овчарка и само за ден стана възможно откриването на тялото на убитата Мирослава от Перник 2 месеца и пет дни след изчезването й.
От протокола става ясно още, че УС замразява членството на планинския спасител и инструктор Калин Зарев в Управителния съвет, като в решението е записано, че той вече не може да присъства на заседанията. Членовете на УС се избират на Общо събрание, а Зарев е изключен без провеждането на такова.
Както вчера писахме, УС на ПСС стигна до абсурдните наказания, тъй като деветима спасители: Божидар Джокин, Борислав Ранков, Борис Атанасов, Димитър Атанасов, Емил Павлов, Росен Мутафчийски, Стойчо Джиков, Калин Зарев и началникът на Дупнишкия отряд Кирил Чолаков, учредиха Планинско спасяване Дупница, организация с нестопанска цел и с обществен интерес. Организацията пък е сред съчуредителите на Българско планинско спасяване, идея на спасители, разделили се с ПСС, е регламентиране на планинското спасяване.
Идеята за учредяването на Планинско спасяване Дупница е по-лесната съвместна дейност с институциите при бедствия, аварии и инциденти, а не противопоставяне на ПСС.
 

От протокола на заседанието на Управителния съвет на Планинската спасителна служба от 20 юни става ясно, че заради Дупнишкия отряд ще се промени декларацията, която доброволците подписват за членство, като в нея те ще декларират, че са верни единствено и само на ПСС.
В първа точка на протокола пък е записано, че спасителите трябва да предадат зачисленото им имущество в дирекция ПСС, включително и материалната база.
Радостното за спасителите е, че няма да им се наложи да транспортират до столицата „материална база” не само, защото е невъзможно от гледна точка на физиката, но и защото цялата им „база” е една стая под наем.
Решенията в протокола са подписани от всички членове на Управителния съвет без Кирил Зарев, който не е присъствал на заседанието.
Подписите са на: Веселин Ганчев, Камен Колчев, Пенчо Вълчев, д-р Красен Демирев. Петър Чолев е подписан от Ганчев чрез пълномощно. Всички те са гласували „за” замразяването на Дупнишкия отряд, като няма нито един глас „против” или „въздържал се".
От протокола става ясно, че заседанието на УС се провежда след разширено заседание „за обсъждане на въпросите, свързани с новопоявилите се организации, дублиращи дейността на ПСС при БЧК".
Както писахме, акциите в района, обслужван от Дупнишкия отряд ще се провеждат от спасители от Самоков и Благоевград, което ще забавя стигането до пострадал с над два часа отгоре.

 

ЕТО КАКВО ПИШЕ В ПРОТОКОЛА НА УС НА ПСС:


1. Замразява се дейността на Отряд ПСС Дупница, считано от 20.06.2015 г., като охранявания от тях район се разпределя към най-близките отряди на ПСС. Възлага на и.д. директор дирекция ПСС Р.Марков да изготви съответната заповед, съгласно нормативните документи.
Зачисленото на отряд ПСС Дупница имущество (материална база) да се предаде в дирекция ПСС, съгласно заповед на директора.
2. Предлага на Ръководството на БЧК да се прекрати трудовото правоотношение със завеждащия ПСС Дупница Иван Тушев.
3. Да се изготви изменение и допълнение на декларацията, която подписва планинските спасители, съгласно Правилника на ПСС, като се добави текст за лоялност и неизвършване на конкурентна дейност от планинските спасители, членове на отряди на ПСС при БЧК.
4. Замразява се членството на Калин Зарев в УС на ПСС, което ще бъде предложено за гласуване на следващо общо събрание на ПСС. До приемането на решение от общото събрание същият да не присъства на заседанията на УС на ПСС.

Гласували: 5 "за":
Веселин Ганчев,
Камен Колчев,
Пенчо Вълчев,
д-р Красен Демирев,
за Петър Чолев

 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети