Пълен абсурд: ПСС замрази дейността на Дупнишкия отряд, пострадалите ще чакат помощ от Самоков и Благоевград

Десислава Панайотова-Янкова
25.06.2015
размер на текста:

Управителният съвет на Планинската спасителна служба към Българския червен кръст „изключи” деветима от най-активните планински спасители от Дупница и „замрази” дейността на Дупнишкия отряд.
Кавичките използваме, тъй като официални документи за решението няма, разпоредбите са спуснати по електронната поща. Самото изключване на доброволци от доброволната организация не се случва по този начин, обясниха дупнишки спасители, а в правилника на ПСС няма термин „замразяване”.
Въпреки това обаче в имейл до Дупнишкия отряд от УС на ПСС информират, че

 

спасителите трябва да върнат личната си екипировка и техниката на отряда, а при беда в участъка на планината, обслужван от дупничани, ще се отзовават отрядите от Самоков и Благоевград.

Тревожното е, че при условията в момента, това означава, че пострадал ще чака помощ с над 2 часа повече.

 

Ябълката на раздора или по-точно поводът за наказателните мерки към дупничани е фактът, че деветима от отряда са учредили Планинско спасяване Дупница-юридическо лице с нестопанска цел и обществен интерес. Повод за учредяването е фактът, че планинското спасяване не същестувава в правния мир у нас, дейността на доброволците не е изяснена. С учредяването на сдружението дейността на спасителите ще може да се регламентира, т.е. целта на Планинско спасяване Дупница, която е оказване помощ на полиция, пожарна, Планинската спасителна служба и други институции при бедствия, аварии и инциденти е поставена на ясна основа от правна гледна точка. Макар че, законът, такъв какъвто е в момента не дава правна регламентация на планинското спасяване. Правна регламентация няма и самата ПСС, която действа като дирекция на БЧК, а задълженията, отговорностите и правата на спасителите не са изяснени от закона.
Новоучредената организация Планинско спасяване Дупница пък е сред съучредителите на Българско планинско спасяване –организация, чиято цел е не само спасяването на човешки живот при аварийни ситуции, но и поставянето на ред в правилата, които да изяснят и регламентират дейността на планиснкото спасяване. БПС е идея на планински спасители, отдръпнали се от ПСС по различни причини, а основното звено на новата организация е от софийски спасители и лекари, активни планинари и дългогодишни доброволци от цялата страна.
Именно заради появата на двете нови огранизации от ПСС първо изпращат имейл, с който настояват деветимата спасители от Дупница да посочат към коя организация се причисляват. Следва отговор на дупничани, че е абсурдно да се иска закрепване на доброволци към една или друга огранизация, както и че не може да им бъде поставяно изискване къде да членуват. Дупничани обясняват още, че и до момента планинските спасители са били членове на Аварийния спасителен отряд към общината, кръводарители са, членове са на Българския туристически съюз и имат гражданското право, както да членуват, така и да учредяват сдружения с нестопанска цел и с обществен интерес.
След отказа на 9-мата да се откажат с декларация от двете нови сдружения от УС на ПСС изпращат имейл, с който информират, че

 

планинските спасители Божидар Джокин, Борислав Ранков, Борис Атанасов, Димитър Атанасов, Емил Павлов, Росен Мутафчийски, Стойчо Джиков и планинският спасител и инструктор Калин Зарев са изключени от ПСС. Изключен е и началникът на Дупнишкия отряд Кирил Чолаков.

 

Останалите 16 спасители от Дупница пък отказват да се отрекат от колегите си и се стига до разпоредбата за „замразяване” на отряда.
Следва и разпореждане за връщане на екипировката, което според спасителите е абсурдно, защото те плашат за нея от джоба си.

 

Рактрак на 35 г., УАЗ-ка дълголетница и моторна шейна са сред изускуемото от Управителния съвет имущество.
Още един абсурд: Моторната шейна е закупена със средства от спонсори, осигурени от самите спасители, но се води на ПСС.

 

За закупуването й от ПСС са дали 5 000 лв., а от спонсори са осигурени 7 000 лв., фактурата обаче е издадена на службата. По същия начин стоят нещата и с личната екипировка – спасителите поемат по-голямата част от цената, но тя се води на службата.

„Винаги сме помагали, винаги ще помагаме на хора в беда – не само в планината, но и при пожари, наводнения и други инциденти. Когато човек има вътрешното убеждение не е нужен правилник и закон, за да е на място и да оказва помощ. Ние сме доброволци”, коментира Емил Павлов, един от „изключените”.
Началникът на отряда Кирил Чолаков се надява нещата да се решат в следващите дни. „Няма нито един официален документ. Надявам се да се срещнем с УС, да говорим и при добра воля и в името на общата цел да се разберем. Никой от нашия отряд не е казал, че не иска да работи. Все още не е ясно дали сме изключени или не, тъй като го няма като официално решение”, обясни Чолаков. И той няма представа как ще се действа, ако в момента се случи инцидент в района на Дупнишкия отряд. „Не знам. Ако ни се обадят, ще действаме. Ако не, ще викат колегите от Самоков или Благоевград, но това означава, че спасителната акция ще се забави с най-малко два часа отгоре. Ние няма да откажем да действаме, ако получим сигнал”, обясни още той.


ВИЖТЕ ПИСМОТО НА „ИЗКЛЮЧЕНИТЕ” ОТ ДУПНИШКИЯ ОТРЯД ДО ПСС:

 

 

 


Уважаеми колеги планински спасители,
Във връзка с поставеният ни ултиматум от УС на ПСС се обръщаме с разяснение към всички Вас и задочен отговор на нашите колеги от УС на ПСС.
Категорично и остро се противопоставяме на направените от трима от членовете на УС на ПСС (защото само толкова са участвали в така проведеното заседание) крайно нелепи и неуместни констатации и абсолютно противоправното им решение да ни изключат от ПСС.
Никой, дори и трима членове на УС на ПСС, не могат да ни и отнемат конституционно гарантираната свобода на сдружаване. Няма нито една разпоредба на Устава на БЧК, която да забранява членовете на БЧК да членуват в други организации. Също така устава на БЧК не може да създава нечий монопол върху проявата на човещина и взаимопомощ на хората, обичащи и ходещи в планината, към техните другари, претърпели и/или търпящи бедствие. Не може да има какъвто и да е конфликт на интереси у хора, които са си поставили за лична кауза да оказват помощ на пострадали хора, тъй като имат една и съща цел и интересите им са безконфликтни и еднопосочни. Такъв конфликт на интереси би бил налице, ако БПСС и ПСС бяха търговски дружества или мафиотски организации, като искренно се надяваме, че УС на ПСС не възприемат двете организации, като такива. С усилията си да помагаме на хората в планината, чрез две, три или повече организации не считаме, че нарушаваме морални норми. Такива морални норми нарушават именно членовете на УС на ПСС, които са приели правила по силата, на които следва планинските спасители да си заплащат обучението и екипировката и да изнудват попадналите в бедствие да заплащат за оказаната им спешна и неотложна помощ. Ако тримата от УС на ПСС визират такива морални норми, то да, ние категорично смятаме да ги нарушаваме, защото те не съответства нито на принципите на Червения кръст, нито на принципите на доброволчеството, нито на елементарната човещина. Непонятно за нас е какво точно толкова плаши тримата ни колети от УС на ПСС в членството ни и в друга организация, която си поставя същите цели, защо я приемат за враг, а не за съмишленик, какво неморално има в това да бъдат привличани все повече хора и организации към високоморалната цел ние, планинарите да си оказваме взаимопомощ. Отношението на тримата от УС на ПСС дълбоко ни обижда и натъжава, но след като така и така ни поставят задочен ултиматуми, ние им отговаряме, че се самоопределяме като членове, както на „Планинско спасяване Дупница”, така и като членове на БПСС, така и като членове на ПСС, така и като членове на БТС и най –вече като човеци готови да помагат на други човеци безвъзмездно, а не да проявяват човещина по ценоразпис. Не се отказваме от нищо, защото считаме, че не сме извършили нищо неморално и недостойно, като набавяме самостоятелно екипировка, превозни средства и финансови средства за безвъзмездно оказване на помощ на пострадали, безвъзмездно екипиране на спасителите и безвъзмездното им обучение, докато УС на ПСС ни поставя в ситуация да заплащаме за всичко това, ние, спасителите и хората на които помагаме. Според нас решението на тримата от УС на ПСС да ни изключат от ПСС е абсолютно противоправно, без никаква правна основа, нито от устава на БЧК, нито от ЗЮЛНЦ.
Съвсем прозрачно е че атаката срещу нас е организирана за да бъде атакувана регистрацията на БПСС в ИКАР, тъй като ИКАР е възложил организирането на ОС на ИКАР 2016г. именно на БПСС. Колко е морално и какви са истинските мотиви борбата с БПСС да се води по този начин и защо трябва да се води борба вместо сътрудничество е ясно на всички. Особено неприятното е че това решение е едни недостоен и неморален акт на груба саморазправа с несъгласните в службата, отстранява не на неудобните хора, които се опитват да променят неща към добро. Още по-неприятното е, че това е и безпрецедентен опит за сплашване към всички Вас, които имат мнение различно от това на ръководството. Но ние сме спокойни, че този техен нелеп и импотентен опит ще остане напразен, защото вярваме в стотиците достойни и смели планински спасители в редовете на ПСС, които имаме честта лично да познаваме. Тъй като тримата от УС на ПСС не потърсиха нашето мнение, преди да ни поставят ултиматуми, молим Ви да им предадете, че „За курбан ставаме, за страхливци – НЕ”.

Завинаги ваши колеги:
Божидар Джокин - ст. Планински спасител
Борислав Ранков - ст. Планински спасител;
Борис Атанасов- ст. Планински спасител;
Димитър Атанасов- ст. Планински спасител;
Емил Павлов – ст. Планински спасител;
Калин Зарев- Инструктор по планинско спасяване;
Кирил Чолаков - ст. Планински спасител – Началник на Отряд - Дупница;
Росен Мутафчийски - ст. Планински спасител;
Стойчо Джиков- ст. Планински спасител


 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети