С хеликоптери издирват изчезналите българи в Хималаите

DenNews.bg
17.10.2014
размер на текста:

Спасители разшириха търсенето на планинари в северните планински райони на Непал. Поредица от снежни бури и лавини връхлетяха Хималаите по-рано през седмицата, което доведе до смъртта на най-малко 29 души, предаде Fox news, позовавайки се на властите. Сред изчезналите алпинисти има и българи, съобщава Блиц. Според планинския водач Евгений Динчев те са най-малко трима и са в неизвестност след бурята от преди два дни, която помете лагера на 4500 метра височина.
Междувременно непалското правителство представи комитет воден от двама министри, които ще наблюдават и координират спасителните усилия. Мерките бяха взети след критики към правителството за това, че властите не са положили достатъчно усилия да помогнат на пострадалите. Първоначално, в сряда само два хеликоптера на армията участваха в търсенето.
Представител на област Мустанг коментира, че хеликоптерите са възстановили търсенето за оцелели днес, покривайки по-голям район в областта. Спасители вече са извели 78 планинари от област Мустанг, а други 157 бяха спасени в съседния Мананг, след началото на спасителните операции в сряда.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети