Унгарският автократ Виктор Орбан- ужасното дете на НАТО, подкрепя Тръмп

DenNews.bg
09.07.2024
размер на текста:

 Тезата, че чуждестранните лидери трябва да останат неутрални в политиката на САЩ, може да е остаряла в една все по-поляризирана среда. 

Докато лидерите на страните от НАТО пристигат във Вашингтон тази седмица, човек може да се усмихва повече от обикновено.

Унгарският автократ Виктор Орбан, ужасно дете на алианса. се противопостави на дългогодишната дипломатическа традиция, като взе страна в надпреварата за президент на САЩ. Той открито подкрепя републиканеца Доналд Тръмп и драматично разширява връзките си с десните в САЩ.


Междувременно американските консерватори се стичат в Унгария за конференции. Някои казват, че все по-диктаторското управление на Орбан – той го нарича „нелиберална демокрация“ – трябва да бъде модел за Америка.


Предвид неотдавнашния провал на дебата на действащия президент Джо Байдън, Орбан вероятно е доволен от залога си. Но наистина ли е разумно той или който и да е чуждестранен лидер да поеме риска да облагодетелства една политическа партия, когато работи със Съединените щати?

Сигурен. Защото - победа или загуба - страната, която изберете, вероятно ще се опита да ви защити.

Държавният департамент предвижда срещата на върха на НАТО като възможност за Байдън след дебата

Преобладаващата мъдрост в повечето столици, включително Вашингтон, отдавна е, че е най-добре да останем неутрални в политическите състезания на други нации. В края на краищата, трябва да се разбирате с този, който спечели.

Но тъй като политическата поляризация на Америка се задълбочава, повече чуждестранни лидери може да решат, че най-добрият начин да защитят интересите на страната си или своите собствени е да се приспособят към една-единствена партия в САЩ.

 

Ако чужд лидер застане на страната на партията на САЩ, която спечели Белия дом, ползите са очевидни. Дори ако тази партия загуби, партийната й враждебност вероятно ще я накара да блокира много административни или законодателни действия от другата страна, включително такива, насочени към техните приятели в чужбина.

Някои лидери може да решат да се сдобият с една партия само по някои разногласия. Но в една по-пристрастна среда – където дори външната политика, някога област на широк консенсус, вече не е имунизирана от ожесточение – ще има повече области, в които демократите и републиканците ще отказват да направят компромис.

Лидери като Орбан „са абсолютно убедени, че има една партия, която е много по-вероятно да ги защитава и подкрепя на власт, отколкото друга партия“, Иво Даалдер, бивш посланик на САЩ в НАТО, който сега ръководи Чикагския съвет по глобални въпроси , каза ми.

Орбан не е сам в избирането на страни.

Израелският Бенямин Нетаняху от години подхранва и пирува с американските политически разделения, особено относно това как да се справи с Иран, хвърляйки съдбата си на републиканците. Руският Владимир Путин е обвинен в намеса в изборите в САЩ в полза на републиканците и той със сигурност е доволен от усилията на крайнодясната Републиканска партия да спре помощта за Украйна. Дори германският канцлер Олаф Шолц, сравнително предпазлива фигура, се оказа необичайно про-Байдън в интервю в средата на юни, което предизвика укори от поддръжниците на Тръмп.

Орбан е изключително интригуващ по свой собствен начин: въпреки че Унгария е страна от само 10 милиона, нейното членство в НАТО и Европейския съюз дава на Орбан допълнителна тежест в очите на Вашингтон. Орбан също е изключително крещящ относно предпочитанията си, дори в сравнение с Нетаняху или Путин; той открито копнее за второ президентство на Тръмп.

Президентът Доналд Тръмп се среща с унгарския премиер Виктор Орбан в Овалния кабинет.
Президентът Доналд Тръмп се среща с унгарския премиер Виктор Орбан в Овалния кабинет на Белия дом на 13 май 2019 г. във Вашингтон. | Евън Вучи/AP

Тръмп и Орбан имат много общи неща. Те имат антиимиграционни платформи, харесват белите християнски националисти и желаят да култивират връзки с Путин. (Орбан е на път да посети Вашингтон точно след противоречиво пътуване до Русия и Китай, последвало спирка в Украйна). Тръмп има добре документирано презрение към НАТО и ако иска да го промени фундаментално, Орбан може да му помогне.

Най-четено

Темите от "Коментари"

Етикети