Израелските военни убиха 18 палестинци във втория ден на засилена офанзива

DenNews.bg
09.07.2024
размер на текста:

Израелските сили убиха най-малко 18 палестинци на днес, когато е вторият ден от засилената военна офанзива в ивицата Газа, която според ислямистката групировка Хамас застрашава преговорите за прекратяване на огъня.
Катарски и египетски посредници, подкрепени от Съединените щати, ускориха усилията си тази седмица за сключване на споразумение за прекратяване на огъня, насочено към прекратяване на войната в Газа и освобождаване на израелски заложници в Газа в замяна на палестински затворници, задържани в Израел.

Днес израелските танкове задълбочиха нахлуването си в някои квартали на град Газа като Шеджая, Сабра и Тел Ал-Хава, където жителите съобщиха предишния ден за едни от най-ожесточените боеве от началото на войната.
Следвайки израелските заповеди за евакуация, хиляди хора бяха принудени да напуснат домовете си в град Газа в северната част на територията и да се насочат на запад към средиземноморския бряг и на юг.

Нападението "може да върне преговорния процес обратно в началото", цитира Хамас думите на лидера Исмаил Хания в понеделник.
Въоръжените крила на Хамас и Ислямския джихад казаха, че са се сражавали срещу израелските сили в Тел Ал-Хава с противотанкови ракети и минометен огън и са нанесли жертви. Нямаше незабавен отговор от израелските военни по тези твърдения.
В изявление израелската армия каза, че войските продължават операциите в град Газа след разузнавателна информация, сочеща присъствието на Хамас и Ислямски джихад в района. В него се казва, че израелските сили са извадили от бой десетки бойци и са намерили множество оръжия.

 

Палестинските здравни служители съобщиха, че при израелски въздушен удар са убити шестима души в къща в град Газа, докато други девет са били убити при друг удар срещу две къщи в Ал-Нусейрат и Дейр Ал-Балах в централната част на Газа. Израелски въздушен удар в Тел Ал-Султан в западен Рафах в южния край на ивицата Газа уби трима палестинци
Войната беше предизвикана на 7 октомври, когато бойци, водени от Хамас, които контролираха Газа, нападнаха Южен Израел, убивайки 1200 души и вземайки около 250 заложници, според израелски данни.

Повече от 38 000 палестинци са били в израелската военна офанзива оттогава, според здравни служители в Газа.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети