36 загинаха при руски ракетни удари в Украйна, ударена е главната детска болница в Киев

DenNews.bg
08.07.2024
размер на текста:

 Русия обстрелва с ракети градове в цяла Украйна от сутринта, убивайки най-малко 36 цивилни и сериозно повреждайки главната детска болница в Киев при най-смъртоносния въздушен удар от месеци, казаха официални лица.
Родители, държащи бебета, се разхождаха по улицата пред болницата, замаяни и ридаещи след рядката въздушна атака през деня. Прозорците бяха разбити и панелите бяха изтръгнати, а стотици жители на Киев помагаха за разчистването на отломките.

Противовъздушната отбрана е свалила 30 от 38 наближаващи ракети, съобщиха военновъздушните сили. Петдесет цивилни сгради, включително жилищни сгради, бизнес център и две медицински заведения са повредени в Киев, централните градове Кривий Рог и Днепър и два източни града, каза вътрешният министър.

Двадесет и един души бяха убити в Киев и още 65 бяха ранени при основния ракетен залп и друг удар, нанесен два часа по-късно, съобщиха службите за спешна помощ. Отломки от последната ракета са ударили друга болница в Киев, убивайки седем души, казаха те.

Потвърдени са 11 загинали в Кривий Рог и 47 ранени, съобщиха службите за спешна помощ. Трима души бяха убити в източния град Покровск, където ракети удариха индустриално съоръжение, каза областният управител. Един човек е бил убит и в град Днепър, казаха официални лица.
Президентът Володимир Зеленски заяви, че Украйна ще отмъсти и призова западните съюзници на Киев да дадат твърд отговор на атаката.
„Ще отмъстим на тези хора, със сигурност ще дадем мощен отговор от наша страна на Русия. Въпросът към нашите партньори е: могат ли да отговорят?“ Зеленски, който е на посещение в Полша, каза по време на съвместна пресконференция с полския премиер Доналд Туск.
Киев инициира извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН във връзка с атаката, каза той.

Атаката беше извършена ден преди лидерите на страните от НАТО да започнат тридневна среща на върха на военния алианс, на която се очаква да присъства Зеленски с войната в Украйна като един от фокусите.
„Тази груба агресия – пълно пренебрежение към човешкия живот, застрашаващо европейската и трансатлантическата сигурност – е причината лидерите да поемат значителни ангажименти за сигурност към Украйна тази седмица“, написа на X посланикът на САЩ в Киев Бриджит Бринк.
Министърът на отбраната Рустем Умеров каза, че Украйна все още няма достатъчно средства за противовъздушна отбрана и призова съюзниците на Киев да доставят незабавно повече системи, за да помогнат за защитата на нейните градове и инфраструктура от редовни руски въздушни атаки.
Електрическата мрежа вече претърпя толкова много щети от целенасочените руски въздушни удари, които започнаха през март, че прекъсванията на електричеството станаха широко разпространени и жуженето на резервните електрогенератори по улиците стана повсеместно.
ДТЕК, най-големият частен производител на електроенергия, съобщи, че три електрически подстанции и мрежи са били повредени в Киев.
Кметът на Киев Виталий Кличко каза, че атаката срещу столицата е една от най-големите през войната.
Здравният министър каза, че пет блока на детската болница, най-голямата и най-добре оборудвана в страната, са пострадали и децата са евакуирани в други заведения.
Снимки, разпространени от украински официални лица, показват медицински персонал, облечен в окървавени екипи и деца - някои все още свързани с медицински машини - изобразени извън сградата с техните майки или болничен персонал.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети