Левите спряха полета към властта на крайнодесните във Франция

DenNews.bg
08.07.2024
размер на текста:

 Франция e изправена пред нестабилен парламент и перспективата за данъчни преговори, които започват днес за съставяне на правителство, след като изненадващо ляво крило блокира стремежа на Марин льо Пен да доведе крайната десница на власт.
Левият Нов народен фронт се очерта като доминираща сила в Националното събрание след изборите в неделя, но тъй като нито една група не е осигурила работещо мнозинство, възможностите включват състаske правителство на малцинството или изграждането на широка, тромава коалиция.

Резултатът нанесе язвителен удар на президента Еманюел Макрон и остави втората по големина икономика в еврозоната в безизходица, предвещавайки период на политическа нестабилност само седмици преди Париж да бъде домакин на Олимпийските игри.

Левицата спечели 182 места, центристкият алианс на Макрон - 168, а Националното обединение и съюзниците на Льо Пен - 143, показват данни на вътрешното министерство, цитирани от вестник Le Monde.
Премиерът Габриел Атал каза, че ще подаде оставка, но не е ясно дали президентът ще я приеме незабавно, като се има предвид трудната задача, която предстои да бъде съставено правителство. Атал каза, че би бил готов да остане в ролята на временен служител.

 

„Аз, разбира се, ще изпълнявам задълженията си толкова дълго, колкото е необходимо – не може да бъде другояче в навечерието на Олимпиадата, която е толкова важна за нашата страна“, каза Атал, след като стана ясно, че съюзът на Макрон е претърпял  провал .
Партиите от Нов народен фронт - съставени от Френската комунистическа партия, твърдата левица "Непоклонена Франция", Зелените и Социалистическата партия - се срещнаха през нощта за първи разговори как да продължат.

Лидерът на Непокорна Франция Жан-Люк Меланшон каза, че новият министър-председател трябва да дойде от NFP. Блокът обаче няма лидер, а партиите в него са силно разделени кой да изберат за подходящ премиер.
Някои видни центристки фигури, включително Едуар Филип, бивш министър-председател при Макрон, казаха, че са готови да работят по пакт за осигуряване на стабилно правителство.

„Наистина ще има вакуум, когато става въпрос за законодателната способност на Франция“, каза Саймън Харви, ръководител на FX анализи в Monex Europe в Лондон.
За Крайната десница на Льо Пен резултатът беше далеч от този в седмиците, през които проучванията на общественото мнение постоянно прогнозираха, че ще спечели убедително.
Левите и центристките алианси си сътрудничиха след първия кръг на гласуването миналата седмица, като изтеглиха десетки кандидати, за да изградят единен вот срещу партията на Льо Пен.
В първата си реакция лидерът на десницата Джордан Бардела, протежето на Льо Пен, нарече сътрудничеството между силите "позорен съюз", който според него ще парализира Франция.
Льо Пен, която вероятно ще бъде кандидат на партията за президентските избори през 2027 г., каза обаче, че гласуването в неделя, в което крайната десница постигна големи резултати в сравнение с предишни избори, е посяло семената за бъдещето.
„Победата ни беше просто отложена“, каза тя.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети