Възраждане е учредила в Европарламента нова група- Европа на суверенните нации

DenNews.bg
11.07.2024
размер на текста:

 Костадин Костадинов обяви на брифинг в Народното събрание, че вчера 25 евродепутати от 8 държави са учредили нова парламентарна група - "Европа на суверенните нации" (ЕСН), като „Възраждане" е инициатор за създаването на групата.

„По формирането на наша група в Европарламента работим вече от една година, първите ни разговори бяха с "Алтернатива за Германия". В ЕСН „Възраждане" е втората по големина партия и поради тази причина имаме зам.-председател на групата - Станислав Стоянов. Говорител ще бъде Петър Волгин.", каза Костадинов пред журналисти.

В момента групата е съставена от депутати от България, Германия, Унгария, Словакия, Полша, Чехия, Литва и Франция, а другата седмица ще се присъедини още една държава - Испания, като така групата ще стане 28 души. Председателят на „Възраждане" припомни, че от 10 години не е имало съставяне на нова парламентарна група в Европарламента.

„До края на септември ще се присъединят още един немец и още един словак. Отделно от това се водят разговори с още 7 държави, като амбициите ни са до края на годината ЕСН да достигне минимум 45 човека от 17 държави и да се превърне в един от факторите в Европейския парламент. Предстои ни и още нещо важно - учредяване на обща европейска суверенистка партия до края на септември. Единствената номинация за неин лидер е на евродепутата Станислав Стоянов. От вчера „Възраждане" е първостепенен европейски фактор. Предстои най-важното - "Възраждане" да спечели следващите избори и да поеме управлението на България.", допълни Костадин Костадинов.

Първата работа на „Възраждане" в новия Европарламент ще бъде да внесе петиция и декларация, с което да призоват Европейският парламент да подкрепи провеждането на референдум за запазването на българския лев. Очакват подкрепа и от групата на Виктор Орбан „Патриоти за Европа".

„Ще покажем вече на дело как България може да бъде фактор, а не да отиваме и да слушаме това, което някой друг е написал за нас, а други ще се съобразяват с това, което ние казваме и то ще е изцяло в интереса на нашата страна", каза още Костадинов.

Припомняме, че на 12 април в София „Възраждане" организираха голяма международна конференция под надслов „Новите лидери на Европа", на която 9 европейски държави подписаха Софийска декларация за сътрудничество и създаването на обща европейска политическа партия.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети