НАТО обеща членство на Украйна в бъдеще време

DenNews.bg
11.07.2024
размер на текста:

 Членовете на НАТО обещаха подкрепата си за "необратим път" към бъдещо членство на Украйна, както и повече помощ.

Въпреки че официалният график за присъединяването й към военния съюз не беше договорен на среща на върха във Вашингтон, 32-те членове на военния съюз заявиха, че имат "непоколебима" подкрепа за военните усилия на Украйна.
НАТО също така обяви по-нататъшна интеграция с армията на Украйна и членовете се ангажираха да предоставят помощ от 40 милиарда евро (43,3 милиарда долара, 33,7 милиарда британски лири) през следващата година, включително изтребители F-16 и подкрепа за противовъздушна отбрана.
Генералният секретар на блока Йенс Столтенберг каза: „Подкрепата за Украйна не е благотворителност – тя е в интерес на нашата сигурност“.

Продължаващото нахлуване в Украйна беше на първо място в дневния ред на срещата на върха на НАТО и в декларация, съгласувана от всички членове, се казва, че Русия "остава най-значимата и пряка заплаха" за сигурността.
Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен потвърди, че произведените в САЩ самолети F-16 са в процес на прехвърляне в Украйна от Дания и Холандия.
Това ще бъде първият път, когато Украйна ще получи усъвършенстван самолет, нещо, което Киев отдавна призовава. Г-н Блинкен каза на срещата на върха, че самолетите ще бъдат използвани "това лято".
Членовете на НАТО се съгласиха да създадат ново звено, което да координира военната помощ и обучението на украинската армия като част от мерките, предназначени за задълбочаване на връзките между алианса и Украйна.
В съвместното изявление се казва, че тези мерки, съчетани с ангажименти за помощ от отделни членове, "съставляват мост към членството на Украйна в НАТО".
В него се казва, че Украйна е постигнала "конкретен напредък" по "необходимите демократични, икономически и реформи в областта на сигурността" през последните месеци - но че официална покана за членство ще бъде отправена само когато "са изпълнени условия".
„Докато Украйна продължава тази жизненоважна работа, ние ще продължим да я подкрепяме по нейния необратим път към пълна евроатлантическа интеграция, включително членство в НАТО“, се казва в изявлението.
Той също така обвини Китай, че е „решаващ фактор“ за войната на Русия срещу Украйна, в някои от най-острите си забележки досега относно намесата на Пекин.
Това предизвика гневна реакция от мисията на Пекин в ЕС, която призова НАТО да "спре да рекламира така наречената китайска заплаха и да провокира конфронтация и съперничество".
Украинският президент Володимир Зеленски беше поканен на срещата на върха на НАТО и имаше срещи със световни лидери, включително първата му със сър Кийр Стармър, откакто стана министър-председател на Обединеното кралство.
Сър Кийр каза на г-н Зеленски, че няма да има „никаква промяна в подкрепата“ за военните усилия на Украйна, въпреки че в Лондон има ново правителство.
 Зеленски също се срещна с американски политици както от Демократическата, така и от Републиканската партия, ход, предназначен да укрепи междупартийната подкрепа за Украйна след безпокойство в Конгреса по-рано тази година, когато големият пакет от военна помощ беше отложен с няколко месеца.
Лидерите на НАТО се надяваха срещата на върха тази седмица да предостави възможност за представяне на обединен фронт срещу Украйна след скромните успехи на Русия на бойното поле през последните месеци.
Въпреки това може да има известно разочарование в Киев, че няма ясна публична индикация колко време ще мине, докато на Украйна бъде предложено пълноправно членство.
Срещата на върха - която отбеляза 75-годишнината от основаването на алианса - дойде месеци преди избори, на които Доналд Тръмп, критик на НАТО, може да се върне в Белия дом, и на фона на политически проблеми за президента на САЩ Джо Байдън.
Докато г-н Байдън, на 81, се срещна с други лидери на НАТО в сряда, някои влиятелни демократи публично го призоваха да се откаже от надпреварата поради опасения, че е твърде стар, за да играе срещу 78-годишният Тръмп в кампания, която вероятно ще бъде ожесточена.

В отговор на въпрос на BBC  Столтенберг отказа да се заеме с категорична позиция дали вътрешната политика на САЩ може да повлияе на алианса.
Той каза: „НАТО е най-успешният съюз в историята, защото успяхме да останем настрана от вътрешните политически дебати.
„За мен е важно да продължа да правя каквото мога, за да гарантирам, че това ще продължи да бъде така.
Байдън използва срещата на върха, за да потвърди подкрепата си за Украйна и да призове за повече инвестиции в отбраната от други членки, които изостават в разходите.
Той каза, че Русия е на "военна основа" по отношение на отбранителното производство с подкрепата на Русия, Северна Корея и Иран - и лидерите "не могат да позволят на алианса да изостане".
"Ние можем и ще защитим всеки сантиметър от територията на НАТО", добави президентът.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети