Джордж Клуни призова Джо Байдън да се откаже от президентската надпревара

DenNews.bg
11.07.2024
размер на текста:

Джордж Клуни призова Джо Байдън да се откаже от президетската надпревара в коментар, публикуван в Ню Йорк Таймс. Ето какво гласи той: 


Аз съм демократ за цял живот; Не се извинявам за това. Гордея се с това, което моята партия представлява и зад какво стои. Като част от моето участие в демократичния процес и в подкрепа на избрания от мен кандидат, ръководих някои от най-големите кампании за набиране на средства в историята на моята партия. Барак Обама през 2012 г. Хилари Клинтън през 2016 г. Джо Байдън през 2020 г. Миналия месец бях съ-домакин на най-голямото събитие за набиране на средства в подкрепа на всеки кандидат на Демократическата партия някога, за преизбирането на президента Байдън. Казвам всичко това само за да изразя колко много вярвам в този процес и колко дълбок според мен е този момент.

Обичам Джо Байдън. Като сенатор. Като вицепрезидент и като президент. Смятам го за приятел и вярвам в него. Вярвайте в характера му. Вярвайте в неговия морал. През последните четири години той спечели много от битките, в които се изправи.

Но единствената битка, която не може да спечели, е борбата с времето. Никой от нас не може. Опустошително е да го кажа, но Джо Байдън, с когото бях преди три седмици на събитието за набиране на средства, не беше Джо Байдън от 2010 г. Той дори не беше Джо Байдън от 2020 г. Той беше същият човек, на когото всички бяхме свидетели на дебата.


Беше ли уморен? Да. Настинка? Може би. Но нашите партийни лидери трябва да спрат да ни казват, че 51 милиона души не са видели това, което ние току-що видяхме. Всички сме толкова ужасени от перспективата за втори мандат на Тръмп, че решихме да игнорираме всеки предупредителен знак. Интервюто с Джордж Стефанопулос само затвърди това, което видяхме предната седмица. Като демократи ние колективно затаяваме дъх или намаляваме силата на звука, когато видим президента, когото уважаваме, да напуска Air Force One или да се връща към микрофона, за да отговори на въпрос без сценарий.

Честно ли е да се изтъкват тези неща? Трябва да е. Това е за възрастта. Нищо повече. Но и нищо, което може да се обърне. Няма да спечелим през ноември с този президент. Освен това няма да спечелим Камарата и ще загубим Сената. Това не е само мое мнение; това е мнението на всеки сенатор, член на Конгреса и губернатор, с когото съм разговарял насаме. Всеки един, независимо какво говори публично.

Обичаме да говорим за това как Републиканската партия отстъпи цялата власт и всички черти, които я направиха толкова страхотна с Роналд Рейгън и Джордж Х. У. Буш, на един-единствен човек, който се стреми да се задържи на президентския пост, и въпреки това повечето от нашите членове на Конгреса предпочитат да изчакат и да видят дали стената ще се счупи. Но бентът се скъса. Можем да заровим главите си в пясъка и да се молим за чудо през ноември или можем да кажем истината.

В най-добрия случай е неискрено да се твърди, че демократите вече са се изказали с гласа си и следователно номинацията е уредена и готова, когато току-що получихме нова и разстройваща информация. Всички смятаме, че републиканците трябва да изоставят своя кандидат сега, след като той е осъден за 34 престъпления. Това също е нова и разстройваща информация. Топ демократите - Чък Шумър, Хаким Джефрис, Нанси Пелоси - и сенатори, представители и други кандидати, които са изправени пред загуба през ноември, трябва да поискат от този президент доброволно да се оттегли.

Всички страшни истории, които ни разказват за това какво ще се случи след това, просто не са верни. По всяка вероятност парите в хазната на Байдън-Харис биха могли да отидат за подпомагане на избирането на президентския билет и други демократи. Новият кандидат нямаше да остане извън бюлетините в Охайо. Ние не помазваме лидери и не се подчиняваме на култ към личността; гласуваме за президент. Можем лесно да предвидим група от няколко силни демократи, които пристъпват напред, за да се изправят и да ни кажат защо са най-квалифицирани да ръководят тази страна и да поемат някои от дълбоко тревожните тенденции, които виждаме от турнето за отмъщение, което Доналд Тръмп нарича президентско кампания.

 

Ще бъде ли хаотично? Да. Демокрацията е объркана. Но дали ще оживи нашата партия и ще събуди ли избирателите, които много преди дебата през юни вече са се отписали? Със сигурност би било. Краткият период до деня на изборите би бил от полза за нас, а не опасност. Това ще ни даде шанса да покажем бъдещето.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети