43 активисти за човешки права получиха доживотни присъди в Обединените арабски емирствa

DenNews.bg
11.07.2024
размер на текста:

 Съд в Обединените арабски емирства осъди доживотни присъди на 43 активисти, след като ги призна за виновни за терористични престъпления.
Държавните медии съобщиха, че Федералният апелативен съд на Абу Даби е осъдил обвиняемите за "създаване на терористична организация".
Експерти на ООН и правозащитни групи остро критикуваха масовия процес.
Организацията за правата на човека съобщи, че повече от 80 правозащитници и политически дисиденти - известни като "ОАЕ 84" - са били изправени пред съда.
Миналия януари главният прокурор на ОАЕ насочи обвиняемите към Федералния апелативен съд на Абу Даби по обвинения в „създаване на друга нелегална организация с цел извършване на актове на насилие и тероризъм на територията на ОАЕ“, известна като „Комитет за справедливост и достойнство“.
Той каза, че повечето от обвиняемите са членове на Мюсюлманското братство, ислямистко движение, което е забранено като терористична организация в ОАЕ от 2014 г. Неговият местен филиал, партията Ал-Исла, също е забранена.
Официалната новинарска агенция WAM съобщи в сряда, че Федералният апелативен съд на Абу Даби "осъди 43 обвиняеми на доживотен затвор за престъплението създаване, установяване и управление на терористична организация".

В допълнение към издадените 43 доживотни присъди, други 10 обвиняеми бяха осъдени на 10 до 15 години затвор по обвинения в "сътрудничество с ал-Ислах" и пране на пари, каза WAM.
Един обвиняем е оправдан, а 24 дела са постановени като недопустими, се казва още
По-голямата част от обвиняемите са били в затвора повече от десетилетие, след като са били хвърлени в затвора като част от процеса "ОАЕ 94" през 2013 г., според Организацията за правата на човека и Амнести Интернешънъл. Мнозина вече бяха излежали присъдите си.
Но властите на ОАЕ заявиха, че последните обвинения са "съществено различни" от тези, повдигнати през 2013 г., които не включват обвинения във финансиране на "терористична организация", съобщи агенция AFP.
Според Амнести Интернешънъл обвинителният акт, обвиненията, защитниците и имената на обвиняемите са били „пазени в тайна от правителството“.
В него се казва, че подробностите са известни само чрез "изтичане на информация".
Организацията за правата на човека идентифицира трима от осъдените на доживотен затвор Насър бин Гаит, Абдулсалам Даруиш ал Марзуки и Султан бин Кайед ал Касими. Изтъкнатият активист Ахмед Мансур е сред обвиняемите, се добавя.
В отговор на присъдите Девин Кени от Амнести Интернешънъл призова ОАЕ „спешно да отмени тази незаконна присъда“ и призова осъдените да бъдат освободени.
„Процесът беше безсрамна пародия на правосъдието и наруши множество основни принципи на закона, включително принципа, че не можете да съдите едно и също лице два пъти за едно и също престъпление, и принципа, че не можете да наказвате хора със задна дата по закони, които не съществуват по време на предполагаемото престъпление."
Халид Ибрахим от Центъра за човешки права в Персийския залив, в чийто борд е Ахмед Мансур, каза: „Истинска трагедия е, че толкова много активисти и защитници на човешките права ще останат в затвора в продължение на десетилетия, лишени да гледат как децата им растат, за нищо друга причина освен призива за по-добро бъдеще за ОАЕ
Въпреки че са една от най-богатите страни в Близкия изток и насърчават високотехнологични сектори и иновации, ОАЕ остават рестриктивни по отношение на политическата дейност.
Федерацията на седемте емирства, които включват Абу Даби и Дубай, няма официална опозиция и забранява политически партии.
През 2013 г. почти 70 ислямисти бяха осъдени на затвор за предполагаем заговор за сваляне на правителството.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети