Началникът на генщаба на Полша: Трябва да подготвим войниците си за мащабен конфликт

DenNews.bg
10.07.2024
размер на текста:

Полша трябва да подготви своите войници за мащабен конфликт, заяви началникът на Генералния щаб на полските въоръжени сили. Страната увеличава броя на войските по границите си с Русия и Беларус. Отношенията на Полша с Русия и нейния съюзник Беларус се влошиха рязко, след като Русия нахлу в съседна Украйна на 24 февруари 2022 г., предадеРойтерс.

"Днес трябва да подготвим нашите сили за мащабен конфликт, а не за асиметричен тип конфликт," заяви генерал Виeслав Кукула на пресконференция. Той подчерта, че това налага намирането на добър баланс между мисията по охраната на границата и поддържането на интензивно обучение в армията.

Заместник-министърът на отбраната Павел Бейда съобщи, че от август броят на войниците, които охраняват източната граница на Полша, ще бъде увеличен от 6,000 на 8,000, като ще има допълнителен резерв от 9,000 войници, които могат да бъдат мобилизирани в рамките на 48 часа.

През май Полша обяви детайли на програмата "Източен щит" на стойност 10 милиарда злоти (2,5 милиарда долара), която има за цел укрепването на защитата по границата с Беларус и Русия, като плановете трябва да бъдат завършени до 2028 г.

Полша увеличи разходите за отбрана на повече от 4% от БВП тази година в отговор на руската инвазия в Украйна. Кукула също така заяви, че високият интерес от кандидати за присъединяване към армията поставя дилема дали да приемат повече новобранци от планираното, за сметка на закупуването на военно оборудване.

Броят на въоръжените сили на Полша възлиза на около 190,000 души в края на миналата година, включително сухопътни, въздушни, военноморски, специални сили и териториални отбранителни сили. Полша планира да увеличи този брой до 300,000 войници в рамките на няколко години.

 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети