Осъдиха за подкуп шеф на ТЕЛК в Трявна

DenNews.bg
03.06.2024
размер на текста:

 
С присъда от 31.05.2024 г. на Габровски окръжен съд, Ц.Д. от гр. Трявна е признат за виновен за това, че от неустановена дата в началото на месец май 2022 г. до 16 ноември 2022 г., като длъжностно лице по чл. 93 т. 1 б. "б" от НК - председател на Териториална експертна лекарска комисия (ТЕЛК), при условията на продължавано престъпление, приел от единадесет различни лица дарове, които не му се следват - парични суми в общ размер 3500 лева, за да извърши или загдето извършил действия по служба във връзка с издаване на експертни решения за медицински експертизи с определяне на степен на трайно намалена работоспособност и определяне на вид и степен на увреждане на освидетелствани лица от ръководената от него ТЕЛК.

След проведено пред ОС-Габрово съкратено съдебно следствие, за извършеното престъпление по 301 ал. 1 предл. “второ“ във вр. с чл. 26 ал. 1 от НК, на подсъдимия е наложено наказание лишаване от свобода в размер на 2 години, чието изпълнение е било отложено за срок от 4 години, както и глоба в размер на 4000 лева. Подсъдимият е лишен и от право да заема държавна длъжност и да упражнява дейност, свързана с освидетелстване на работоспособност, като председател или член на комисия при ТЕЛК и НЕЛК за срок от 3 години, считано от влизане на присъдата в сила. Подсъдимият е осъден да заплати в полза на държавата сумата от 3500 лева, представляваща равностойността на предмета на престъплението.

Присъдата подлежи на обжалване и протестиране пред Апелативен съд - Велико Търново в 15-дневен срок от постановяването ѝ.

 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети