В навечерието на Еньовден: Първан Дангов посрещна с блага питка бащата на Беналгина проф. Рахамин Шекерджийски

DenNews.bg
24.06.2024
размер на текста:

Кметът на Община Дупница  Първан Дангов посрещна с блага питка професор Рахамин Шикерджийски, който бе специален гост на изложението "Магията на билките в полите на Рила".
 

В навечерието на Еньовден и по случай празника на фармацевта в парк "Рила" Община Дупница организира в парк "Рила"зложение на фармацевтични фирми и местни аптеки, стари занаяти и арт ателиета, под надслов " Магията на билките в полите на Рила".
Празничната програма бе открита с приветствие на кмета на Община Дупница г-н Първан Дангов и разказ за фармацевтиката в Дупница и билките в България на специалния гост на събитието, доктор на фармацевтичните науки и "баща на Беналгина" - Рахамин Шикерджийски. Гости на събитието бяха още гВалентина Караганова и Бойко Христов - зам. кметове на Община Дупница.


"Аз много благодаря! Развълнуван съм доста, особено в днешния празник, защото се връщам 70 години назад, когато създадохме едно малко предприятие - "Галенова фабрика" . Там използвахме билки и то билки от Рила, местни билки, които са доста лековити. В аптеките, 60 % от лекарствата са вече на базата на фитопрепарати . Това са лекарства, които са получени от различни билки, чрез специални методи за извличане на тези екстракти. Билките действат целенасочено на даден орган и можете да ги ползвате постоянно, без да се страхувате от странични реакции. Затова бъдещето е на тези природни продукти. Когато идвам тук и говоря пред вас, искам да кажа, че ние създадохме това предприятие - "Галенова фабрика", което се разви до 3200 работници и беше част от града. То беше най-модерното предприятие в целия окръг.
Аз много се вълнувам. Радвам се и искам все повече хора да идват на този празник . Искам тези ритуали, които ги има, тези танци, те са от много години, да покажем в Брюксел. Да покажем ,че лекарството, създадено още от Орфей, е създадено в България и че в Европа трябва да има ден на Българското лекарство.", каза професор Шекирджийски.


В изложението, по случай Деня на фармацевта, взеха участие "Тева Фарма" ЕАД, "Рубелла Бюти" АД, аптеки "Вива" гр. Дупница, аптека "Ремедия" гр. Дупница, дрогерия "Код здраве" и Исторически музей Дупница.
Освен водещи фармацевтични компании, в арт ателиета, Община Дупница представи лековитите свойства на многобройните билки, с които е богата страната ни.
В празничната музикално-артистична програма, по случай деня на фармацевта, участваха ПТС "Зора" към НЧ "Зора 1858" гр. Дупница, с ръководител г-жа Дилиана Диканска и солисти от школа по народно пеене "Сияйниче" към СЕУ "Св. Паисий Хилендарски" , с ръководите Илияна Велинова.
Събитието се проведе с участието и на НЧ "Христо Ботев 1978" гр. Дупница , НЧ "Пробуда 1927" с. Джерман и НЧ "Светлина" 1926" с. Бистрица.

 

 

 

Най-четено

Темите от "Общество"

Етикети