Русия и Северна Корея ще си помагат в борбата срещу агресорите

DenNews.bg
20.06.2024
размер на текста:

 Владимир Путин и Ким Чен Ун подписаха споразумение, в което се ангажираха Русия и Северна Корея да си помагат взаимно в случай на „агресия“ срещу която и да е от двете страни.
Руският президент направи изявлението след разговори с Ким по време на пищно посещение в Пхенян, първото му от 2000 г.
 Ким каза, че това е довело отношенията им до „ново, високо ниво на съюз“.
Пактът затвърждава едно бързо процъфтяващо партньорство, което тревожи Запада. Това също може да има значителни последици за света, казват наблюдатели.
Всякакъв вид договор за взаимна отбрана би могъл да накара Москва да помогне на Пхенян в бъдещ конфликт на Корейския полуостров, докато Северна Корея може открито да помогне на Русия във войната й срещу Украйна.
 Ким вече е обвинен, че доставя на Русия оръжия, докато за Путин се смята, че предоставя на севернокорейците космическа технология, която може да подпомогне тяхната ракетна програма. За последно двамата се срещнаха в Русия през септември.
В сряда те подписаха "всеобхватно споразумение за партньорство", което включва клауза, в която се съгласиха да предоставят "взаимна помощ в случай на агресия" срещу която и да е страна, каза Путин. Той не посочи какво би представлявало агресия.
През последните месеци Путин се сблъска с трудности на бойното поле в Украйна, особено с изчерпващите се оръжия. По време на последната им среща лице в лице, когато  Ким посети Русия, двамата бяха обсъдили военно сътрудничество и бяха заподозрени в сключване на оръжейна сделка. Оттогава има все повече доказателства, че Русия е разполагала севернокорейски ракети в Украйна.

През последните няколко седмици обаче САЩ и други страни от НАТО дадоха разрешение на Украйна да използва западни оръжия на руска земя, в значителен ход, който Киев се надява да обърне течението в своя полза.
Путин предупреди за последствията и по-рано този месец каза, че обмисля да въоръжи противниците на Запада с оръжия с голям обсег - нещо, което Северна Корея разработва.
Той отново разкритикува решението на Запада в сряда, като каза, че е "грубо нарушение" на ограниченията по международни задължения.
Той също така оспори санкциите на Запада срещу Русия и Северна Корея, като каза, че и двете "не толерират езика на изнудването и диктата" и ще продължат да противодействат на използването на "задушаване на санкции" от страна на Запада, за да поддържат "хегемония".
Междувременно Ким похвали техния договор като отбелязващ важен и исторически момент в техните отношения. Той също така изрази "пълна подкрепа и солидарност" за Русия във войната й срещу Украйна.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети