НАТО поставя ядрените оръжия в режим на бойна готовност

DenNews.bg
17.06.2024
размер на текста:

НАТО води преговори за разполагане на повече ядрени оръжия, изваждането им от складовете и поставянето им в режим на готовност пред лицето на нарастващата заплаха от Русия и Китай, каза ръководителят на алианса в понеделник.
Йенс Столтенберг каза пред британския вестник Telegraph, че е имало консултации на живо между членовете за използване на прозрачността около ядрения арсенал като възпиращо средство.
„Няма да навлизам в оперативни подробности за това колко ядрени бойни глави трябва да работят и кои трябва да се съхраняват, но трябва да се консултираме по тези въпроси. Точно това правим“, каза той пред вестника.„Прозрачността помага да се предаде директното послание, че ние, разбира се, сме ядрен съюз.Целта на НАТО е, разбира се, свят без ядрени оръжия, но докато съществуват ядрени оръжия, ние ще останем ядрен съюз, защото свят, в който Русия, Китай и Северна Корея имат ядрени оръжия, а НАТО не, е по-опасен свят"
Миналата седмица Столтенберг каза, че ядрените оръжия са "върховната гаранция за сигурност" на НАТО и средство за запазване на мира.

Руският президент Владимир Путин многократно предупреди, че Москва може да използва ядрени оръжия, за да се защити при екстремни обстоятелства. Той обвинява САЩ и техните европейски съюзници, че тласкат света към ръба на ядрена конфронтация, като предоставят на Украйна оръжия на стойност милиарди долари, някои от които се използват срещу руска територия.

НАТО, който пое по-голяма роля в координирането на доставките на оръжия за Киев, рядко говори публично за оръжия, въпреки че е известно, че САЩ са разположили ядрени бомби на няколко места в Европа.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети