Адски горещини убиха 6-има поклонници на хаджа в Мека

DenNews.bg
17.06.2024
размер на текста:

Шестима души починаха от топлинен удар по време на тазгодишния хадж в Мека, съобщава СиЕнЕн. Властите в Саудитска Арабия издадоха предупреждение за опасно високи температури, достигащи до 48 градуса по Целзий.

Загиналите са граждани на Йордания. Новината за смъртта им идва, когато поклонниците се събират на върха на планината Арафат, отбелязвайки основното събитие на хаджа.

По данни на саудитските власти около 1,8 млн. поклонници са се включили в тазгодишния хадж. Хаджът е едно от най-големите религиозни събирания в света и най-голямото годишно събитие в Саудитска Арабия.

Поклонението се състои два месеца и 10 дни след края на Рамадан. Извършването на хадж е един от петте стълба на исляма. Ислямът изисква всеки мюсюлманин, който е физически и финансово способен, да направи пътуването до свещения град Мека поне веднъж в живота си.

Поклонението включва многобройни подробни ритуали, включително носенето на специална дреха, която символизира човешкото равенство и единство пред Бога, кръгова процесия, обратна на часовниковата стрелка около Кааба, и символично убиване на злото с камъни.

Тази година се очаква Саудитска Арабия да изпита екстремни горещини по време на петдневното поклонение, като температурите в Мека ще достигнат 48 градуса по Целзий. Местните власти призоваха поклонниците да си носят чадъри и да бъдат добре хидратирани.

Саудитската армия също е разположила повече от 1600 медицински лица 30 екипа за бързо реагиране, които да оказват помощ на поклонниците при топлинен удар.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети