Двама служители на НСО са ранени при рикошет по време на тренировъчна стрелба на полигон

DenNews.bg
12.06.2024
размер на текста:

Двама служители на Национална служба за охрана имат наранявания след тренировка на полигон. Инцидентът е станал в понеделник, информираха от НСО.

"По време на практически занятия по стрелкова подготовка на стрелбищен полигон "Столник"-МВР, провеждани с картечен пистолет и с полуавтоматични пистолети, осколки от обвивката на куршуми след рикошет нараняват леко двама служители на НСО. Повърхностните рани са обработени на място. Един от служителите е изпратен за преглед в болнично заведение, където му е направена лека операция в областта на дясно коляно. Състоянието му е добро", посочват в съобщение до медиите от службата.

Занятията са осъществени след провеждане на задължителен инструктаж на служителите и при пълно спазване на Правилата за безопасност, като след инцидента работната дистанция на стрелбата е увеличена от 17 м (при изисквана минимална дистанция от 7 м) на 25 метра.

Националната служба за охрана подчертава, че при условия, близки до реалните, сходни упражнения от същата дистанция, със същите образци оръжия и по същите метални мишени на полигона са провеждани ежегодно и в предходни години подобни инциденти не са констатирани.

Със заповед на началника на Националната служба за охрана е възложена вътрешна проверка по случая. Към днешна дата с друга заповед учебните занятия са прекратени.
Цялата документация по възложената проверка ще бъде предоставена по компетентност на Военно-окръжна прокуратура - София.

 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети