Съветът за сигурност на ООН прие плана на САЩ за прекратяване на огъня в Газа

DenNews.bg
11.06.2024
размер на текста:

Съветът за сигурност на ООН гласува в подкрепа на предложения от САЩ план за прекратяване на огъня между Израел и Газа

Предложението поставя условия за "пълно и пълно прекратяване на огъня", освобождаване на заложници, държани от Хамас, връщане на останките на мъртви заложници и размяна на палестински затворници.
Четиринадесет от 15-те членове на Съвета за сигурност гласуваха в подкрепа на изготвената от САЩ резолюция. Русия се въздържа.
В резолюцията се посочва, че Израел е приел предложението за прекратяване на огъня и се призовава Хамас също да се съгласи с него.
Това означава, че Съветът за сигурност се присъединява към редица правителства, както и към групата G7 на най-богатите нации в света, в подкрепа на плана от три части, който беше разкрит от президента Джо Байдън на 31 май. Байдън го описа тогава като израелско предложение за прекратяване на огъня.
Гласуването вероятно ще увеличи натиска и върху двете страни да отговорят положително на плана с оглед прекратяване на конфликта. Това дойде и малко след като държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен се срещна с чуждестранни лидери, включително израелския премиер Бенямин Нетаняху, в опит да изгради подкрепа за мирното споразумение.
Само часове преди гласуването в ООН  Блинкен каза, че посланието му към лидерите в региона е: „Ако искате прекратяване на огъня, натиснете Хамас да каже „да“.
Нетаняху върви по въже, докато САЩ настояват за споразумение за прекратяване на огъня в Газа
Планът за прекратяване на огъня в Газа се превръща в смъртоносна игра за оцеляване
Групата по-рано заяви, че подкрепя части от плана и публикува изявление в понеделник, в което „приветства“ резолюцията на Съвета за сигурност. Хамас вероятно ще поиска гаранции, че планът ще доведе до постоянно прекратяване на огъня и пълно изтегляне на Израел от ивицата Газа.
Нейното политическо ръководство в Доха все още не е отговорило официално на предложението, според американски и израелски служители.
Предложението ще завърши с голям план за реконструкция на Газа, която беше до голяма степен разрушена по време на конфликта.
Първата фаза се отнася до размяна на заложници и затворници, както и до краткосрочно прекратяване на огъня.
Втората фаза включва "постоянен край на военните действия", както и пълно изтегляне на израелските сили от Газа, според текст на американската проекторезолюция.
Третата фаза се фокусира върху дългосрочната перспектива на анклава и ще започне многогодишен план за възстановяване на Газа.
Резолюцията от понеделник идва 10 дни след като президентът Байдън каза, че израелците са се съгласили с плана. Но Нетаняху все още не е одобрил предложението на САЩ.
Докато Байдън представи мирната инициатива като израелска, САЩ също са наясно, че собствената разпокъсана управляваща коалиция на Израел подхожда към плана с неохота. Това се простира до пълна опозиция от страна на някои крайнодесни министри, които заплашват да предизвикат колапс на правителството, ако сделката напредне.
Оставката на бившия генерал Бени Ганц от военния кабинет в неделя задълбочи това усещане за нестабилност.
Профилът на президента Байдън в X, бивш Twitter, отбеляза приемането на резолюцията. „Хамас казва, че иска прекратяване на огъня“, се казва в публикацията. „Тази сделка е възможност да докажат, че наистина го мислят.
Линда Томас-Грийнфийлд, американският посланик в ООН, каза: „Днес гласувахме за мир“.
Посланикът на Обединеното кралство Барбара Удуърд описа ситуацията в Газа като "катастрофална", добавяйки, че "страданието продължава твърде дълго".
„Призоваваме страните да се възползват от тази възможност и да вървят към траен мир, който гарантира сигурност и стабилност както за израелския, така и за палестинския народ“, каза г-жа Удуърд.
Британският външен министър Дейвид Камерън също приветства резолюцията.
На 25 март Съветът за сигурност на ООН прие резолюция, призоваваща за прекратяване на огъня.
Докато САЩ преди това наложиха вето на подобни мерки, те не наложиха вето на резолюцията от март. Г-н Нетаняху каза по това време, че САЩ са „изоставили“ предишната си позиция, свързваща прекратяването на огъня с освобождаването на заложници.
Конфликтът започна, когато Хамас атакува Южен Израел на 7 октомври, убивайки около 1200 души и вземайки около 251 души за заложници.
Управляваното от Хамас министерство на здравеопазването съобщи, че броят на жертвите в Газа е надхвърлил 37 000, откакто Израел отговори на атаката му.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети