От съдебаната зала директно в ареста: 46-годишна ще лежи в затвора след обир на пенсионерка в центъра на Дупница

DenNews.bg
10.06.2024
размер на текста:

 Районен съд – Дупница взе мярка за неотклонение ,,Задържане под стража”, по отношение на 46- годишна жена / родена в гр. Русе и живуща в Община Марица /, която е привлечена като обвиняема за кражба, в условията на опасен рецидив. Съдът, под председателството на съдия Мая Гиздова уважи искането на РП- Кюстендил, т. о. Дупница за вземане на най - тежката мярка за неотклонение.
На 07.01.2020 г. пострадалата Л. М. от гр. Дупница изтеглила сума от 300 лв. от банкомат, пенсията й за месец януари 2020 г. Същата отишла в заведение за хранене което било на разстояние от 30 метра от банката, където изтеглила парите си. Непозната жена седнала до нея, започнала да я заговаря и поровела разговор с нея. Непосредствено след разговора, непозната жена си тръгнала. От извършената техническа експертиза на видеозаписа в заведението се вижда цялата ситуация, влизането на пострадалата в заведението, лице което се приближава към нея, помага й да седне и сядайки до нея пребърква чантата й.
В мотивите на РС – Дупница се посочва: От събраните на досъдебното производство доказателства може да се направи извод, че към настоящия момент е налице висока степен на вероятност обвиняемата да е извършила деянието, за което е обвинена. По време на досъдебното производство е била разпитана пострадалата, която по категоричен и несъмнен начин е направила описание на извършителя на деянието и начина по който е било извършено престъплението. В последствие е било направено разпознаване, при което разпознаване пострадалата е посочила като автор на деянието - обвиняемата. Изготвена е експертиза, от която също по категоричен начин е било установено авторството на деянието. В днешното съдебно заседание обвиняемата не отрича вината си, като твърди, че не се е укривала, изтърпявала е наказание лишаване от свобода в затвора, безпроблемно е преминавала границите на Р.България, но признава вината си. Изложените обстоятелства, подкрепени от събраните до момента доказателства налагат извода, че съществува реална опасност обвиняемата да се укрие и да извърши друго престъпление. Реалната опасност съдът извлича от тежестта на санкцията, предвидена за престъплението, за което е привлечена като обвиняема, което предполага същата да се укрие, респ. да извърши друго престъпление. От приложената към материалите по делото справка за съдимост се установява, че С. Р. е извършила деянието при условията на опасен рецидив. Касае се за тежко умишлено престъпление съгласно чл. 93, т. 7 от НК, за което се предвижда наказание „лишаване от свобода“ от две до десет години, пише в мотивите на съдия Мая Гиздова.
Определението на РС – Дупница подлежи на незабавно изпълнение, както и на обжалване и/или протестиране в 3- дневен срок от днес, пред Окръжен съд - Кюстендил.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети