Израелският министър Бени Ганц напусна правителството на Нетаняху

DenNews.bg
10.06.2024
размер на текста:

 Израелският министър Бени Ганц обяви оставката си от извънредното правителство на премиера Бенямин Нетаняху в неделя, оттегляйки единствената центристка сила в крайнодясната коалиция на закъсалия лидер на фона на продължилата месеци война в Газа.

Напускането на центристката партия на Ганц няма да представлява непосредствена заплаха за правителството. Но въпреки това може да има сериозно въздействие, оставяйки Нетаняху да зависи от хардлайнерите, без да се вижда краят на войната в Газа и възможна ескалация в битките с ливанската Хизбула.

Миналия месец Ганц представи на Нетаняху краен срок до 8 юни, за да излезе с ясна стратегия ден след това за Газа, където Израел провежда опустошителна военна офанзива срещу управляващата палестинска въоръжена групировка Хамас.

Нетаняху отхвърли ултиматума скоро след поставянето му.
В неделя Ганц каза, че политиката замъглява съдбовните стратегически решения в кабинета на Нетаняху. Напускането, докато заложниците все още бяха в Газа и войниците, които се биеха там, беше мъчително решение, каза той.

„Нетаняху ни пречи да напреднем към истинска победа“, каза Ганц на предавана по телевизията пресконференция. „Ето защо днес напускаме извънредното правителство с тежко сърце, но с пълно доверие.

Нетаняху отговори в публикация в социалните медии, като каза на Ганц, че не е време да изоставя бойния фронт.
С отсъствието на Ганц Нетаняху ще загуби подкрепата на центристкия блок, който помогна за разширяването на подкрепата за правителството в Израел и в чужбина, във време на нарастващ дипломатически и вътрешен натиск осем месеца след войната в Газа.

Докато коалицията му остава да контролира 64 от 120-те места в парламента, Нетаняху сега ще трябва да разчита повече на политическата подкрепа на ултранационалистически партии, чиито лидери разгневиха Вашингтон още преди войната и които оттогава призоваха за пълна израелска окупация на Газа.
Това вероятно ще увеличи напрежението, вече очевидно в отношенията със Съединените щати, и ще засили обществения натиск у дома, като продължилата месеци военна кампания все още не е постигнала заявените си цели - унищожаването на Хамас и връщането на повече от 100 останали заложници, задържани в Газа .
Проучванията показват, че Ганц, бивш командир на армията и министър на отбраната, е най-страшният политически съперник на Нетаняху, чийто имидж на ястреб в сигурността беше разбит от атаката на Хамас срещу Израел на 7 октомври.
Предупреждавайки, че конфликтът в Газа може да отнеме години, той призова Нетаняху да договори дата на изборите през есента, за да избегне по-нататъшни политически борби във време на извънредно положение в страната.
Ганц се присъедини към правителство на единството скоро след 7 октомври като част от вътрешния военен кабинет на Нетаняху, където само той, Нетаняху и министърът на отбраната Йоав Галант имаха гласове.
В неделя Ганц описа Галант, който е влязъл в спор с Нетаняху и някои министри ултранационалисти, като смел лидер и го призова „да направи правилното нещо“, въпреки че не уточни какво означава това.
Крайнодесният министър на националната сигурност Итамар Бен-Гвир поиска овакантеното място на Ганц във военния кабинет скоро след обявяването на оставката.
Финансовият министър Бецалел Смотрич каза в изявление, че Ганц дава на враговете на Израел това, което искат.
Запитан дали се притеснява дали напускането му ще се отрази на позицията на Израел в чужбина, Ганц каза, че и Галант, и Нетаняху знаят „какво трябва да се направи“.
„Надяваме се, че ще се придържат към това, което трябва да се направи и тогава всичко ще бъде наред“, каза той.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети