САЩ позволи на Украйна да ползва нейни оръжия за удари на територията на Русия

DenNews.bg
31.05.2024
размер на текста:

 Американският президент Джо Байдън е дал разрешение на Украйна да използва американски оръжия за удари по цели в Русия, но само в близост до Харковска област. Решението означава обрат в позицията на Вашингтон, който досега не позволяваше със западни оръжия да се поразяват руски цели.

Новината беше съобщена от официални представители на президентската администрация пред световните медии. Уточнява се, че няма промяна в позицията, че срещу Русия не могат да бъдат използвани далекобойни ракети АТАКАМС.

Официален коментар от Белия дом и от Държавния департамент няма. По-рано и Великобритания даде знак, че ще облекчи ограниченията за употреба на британските оръжия. В началото на втория ден от неформалната среща на външните министри от НАТО.

Генералният секретар на НАТО заяви, че не очаква ескалация на конфликта след решението на САЩ да вдигнат забрана за употреба на оръжия срещу Русия.

"Украйна има право на самоотбрана, а ние имаме право да ѝ помогнем. Това не прави НАТО част от конфликта. А за ескалация - е, Русия направи ескалация като нападна друга държава, имаше ескалация и през последните седмици, когато се отвори нов фронт, при който ударите идват от вътрешността на Русия. Да смятаме, че Киев не трябва да отвръща е неразумно", каза Йенс Столтенберг.

 

Най-четено

Темите от "Общество"

Етикети