Отбелязваме най-светлия празник на българския дух - 24 май

DenNews.bg
24.05.2024
размер на текста:

Днес отбелязваме най-светлият празник на българския дух - 24 май, Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.

Светският празник в чест на св. св. Кирил и Методий, който се развива като специфично българско явление, бележи началото си през Възраждането.
Свързва се по традиция с училищните тържества, които са били организирани на 11 май, когато Църквата отбелязва празника на двамата свети братя.

Първи известия за празнуването на Кирил и Методий на 11 май във възрожденската ни книжнина, намираме в "Христоматия славянского язъка" от 1852 г. на Неофит Рилски.

През 1857 г. денят на светите братя е почетен в българската църква "Св. Стефан" в Цариград, заедно със служба за св. Иван Рилски. На следващата година - 1858 г. този ден е отпразнуван и в Пловдив с тържествена служба в църквата "Света Богородица", а след това учителят Йоаким Груев произнася вълнуващо слово за живота и делото на Кирил и Методий.

В словото си, произнесено по случай 24 май 2003 година пред Народната библиотека "Св.св. Кирил и Методий", академик И. Юхновски обаче разказва за сборник с арменски пътеписи от 1813 г., в който е открито описание от един свещеник, свидетелстващ, че на 22 май 1803 г. го завели в Шумен "на празник на писмеността на българите" и той видял "как те пели тъжни песни и после играли хоро". Така сега знаем, че първото известно ни светско честване на Кирил и Методий у нас е от преди повече от 200 години. Това е един от най-дълго честваните празници в държавата ни.

От 1863 г. 11 май се установява като църковен празник на светите равноапостоли Кирил и Методий. В София празникът бил организиран от учителя Сава Филаретов.

След Освобождението 11 май става всеучилищен празник на славянските първоучители. Тогава възниква и идеята за празничен химн. В Русе, през1892 г. Стоян Михайловски, тогава учител в Мъжката гимназия, написва химна "Върви народе възродени". През май 1901г. учителят от Петокласното Ловчанско училище Панайот Пипков написва музиката към текста.

С въвеждането на григорианския календар през 1916 г. празникът, отбелязван от държава и Църква, се чества на един ден - 24 май. След 1969 г. се провежда изкуствена секуларизация чрез отделяне на църковния от светския календар, затова днес имаме два празника - църковен (11 май) и светски (24 май).

Денят на св. св. Кирил и Методий е един от първите официални празници на възродената българска държава, превърнал се в празник на цялостния духовен живот и днес, в светлината на традицията, празникът 24-ти май обединява минало и бъдеще, за да обогати настоящето. За официален празник 24 май е обявен с решение на 9-то Народно събрание на 30 март 1990


Най-четено
Хороскопът за 24 май
Какво време ни очаква за баловете?
46 балона излетяха в небето над Дупница за 46-та година на НЧ "Христо Ботев-1978"
Арестуваха мъж, планирал нападение срещу щафетата на олимпийския огън в Бордо
ВКС потвърди доживотната присъда на полицая от Пловдив за убийството на родителите му
18-год. син на Рамазан Кадиров стана министър на спорта на Чечення и президент на футболен клуб
Министърът на здравеопазването уволни директора на УМБАЛ „Лозенец“
Жена от Кочериново почина на зъболекарски стол, започва извънредна проверка
Прокуратурата разследва убийство на мъж от село Влахи
Темите от "Дупница"
Какво време ни очаква за баловете?
46 балона излетяха в небето над Дупница за 46-та година на НЧ "Христо Ботев-1978"
В Дупница започва арт фестивалът "Радостта на Земята"
С примамка за електронна трудова книжка атакуват имейли и крадат данните ви!
Гръмотевични бури, проливни дъждове и градушки в Западна и Централна България
Край на спекулациите. Токът за юли ще бъде с 2% по-скъп
Камелия Стефанова е назначена временно за административен ръководител на Окръжна прокуратура-Кюстендил
Условна присъда да столичанин, превърнал наследствени имоти в Бобов дол и Шатрово в пивоварни
Най-големият работодател в община Дупница – Тева, изпрати втория си випуск от ученици по програмата за дуално обучение
Етикети
празнуване24 май2023 година

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети