Над 9 жертви и 50 ранени след срутване на сцена на предизборен митинг в Мексико

DenNews.bg
23.05.2024
размер на текста:

Над 9 души загинаха, 50 са ранени, а кандидат за президент беше откаран за кратко в болница, след като сцена се срути под силните ветрове на предизборен митинг в Мексико в сряда.

Кандидатът Хорхе Алварес Майнес каза, че не е бил ранен при инцидента, който се случи по време на предизборното му събитие в североизточния град Сан Педро Гарса Гарсия.

Губернаторът на мексиканския щат Нуево Леон каза, че най-малко 50 души са ранени и продължават спасителни операции за спасяване на някои от хората, блокирани под срутената сцена.


Видеозаписи, разпространени в социалните мрежи, показват момента, в който силен порив на вятъра е причинил срутването на сцената. Алварес Майнес и неговият екип могат да бъдат видени да бягат за прикритие, докато конструкцията, включваща голям видеоекран, пада върху сцената и част от зоната за публика.

Метеорологичната служба на Мексико прогнозира силни ветрове в региона, предупреждавайки за пориви до 70 километра в час  в началото на сряда следобед.

По-късно Алварес Майнес каза, че преустановява всички дейности по кампанията след срутването, но ще остане в щата, за да наблюдава ситуацията и жертвите.

„Трябва да имаме солидарност, няма нищо, което може да поправи злополука, повреда от такова естество и хората няма да бъдат сами в тази трагедия и чрез последствията, които тази трагедия ще има в живота им“, каза Алварес Майнес .

Говорейки пред репортери, Алварес Майнес каза, че екипите на Гражданската защита са проверили „структурата на снимачната площадка“ преди събитието, но силата на поривите на вятъра е изненадала организаторите.

„Метеорологичните условия бяха много нетипични: дъждът не продължи дори пет минути... дори не беше буря, беше наистина нетипично това, което се случи“, каза той.

Кандидатът за президент каза, че ще се проведе разследване на инцидента.

Губернаторът Гарсия призова хората в района да останат на закрито, като предупреди за още силни ветрове, гръмотевични бури и дъжд.

Мексико се насочва към най-големите си избори в историята на 2 юни, които бяха помрачени от нарастващо политическо насилие и убийства.

Досега тази година най-малко 28 кандидати са били нападнати, като 16 са били убити, според данни до 1 април от изследователската група Data Cívica, цифра, която ще изпревари дори най-кървавите изборни цикли в миналото на Мексико.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети