Жертва и 71 ранени след силна турбуленция на "Боинг" на Сингапурските авиолинии

DenNews.bg
22.05.2024
размер на текста:

 Един пътник загина, а 71 души бяха ранени, след като полет на Сингапурските авиолинии от Лондон до Сингапур се натъкна на силна турбуленция във вторник, разхвърляйки пътниците и екипажа из кабината и принуждавайки самолета да направи аварийно кацане в Банкок.

Според авиокомпанията Boeing 777-300ER е бил на около 10 часа полет и по средата на доставката на храна, когато е попаднал в турбуленция, докато е летял над басейна на Иравади в Мианмар.

Андрю Дейвис, пътник на борда на полет SQ321, който пътувал до Нова Зеландия по работа, каза за CNN, че полетът е бил „напълно нормален“, когато знакът за предпазен колан е светнал и секунди по-късно „адът се е развихрил“.


„Самолетът просто се спусна. Вероятно продължи само няколко секунди, но си спомням ясно как видях обувки, iPad и iPhone, възглавници, одеяла, прибори за хранене, чинии и чаши да летят във въздуха и да се блъскат в тавана. Господинът до мен имаше чаша кафе, което ме обля направо и стигна до тавана“, каза Дейвис.

Дейвис каза, че осъзнал „сериозността“ на турбуленцията, когато се обърнал и видял няколко пътници с окървавени глави.

Видео и изображения от вътрешността на самолета показаха степента на щетите, с разбити надземни отделения и аварийни кислородни въздушни маски, висящи от тавана. Снимка на една кухня показва част от тавана отворена с части от интериора на самолета, висящи надолу. Подноси, контейнери, пластмасови бутилки и тенджери за горещи напитки могат да се видят разпръснати по пода.

73-годишен британец е починал при инцидента от предполагаемо сърдечно заболяване, каза  генералният мениджър на международното летище Suvarnabhumi в Банкок Китипонг  Китикачорн, добавяйки, че процесът на аутопсия все още продължава.

По-късно мъжът беше идентифициран като Джеф Китчън.

Британското външно министерство каза пред CNN, че подкрепя семейството на британски пътник, загинал по време на полета.

Болницата Samitivej Srinakarin в Банкок, която е приела ранените пътници, каза, че най-малко 71 души са ранени, като шест са тежко. Сред ранените са граждани на Малайзия, Великобритания, Нова Зеландия, Испания, САЩ и Ирландия.

Китикакорн, който инспектира самолета, каза, че някои ранени пътници са със счупени ръце.

Полетът, превозващ 211 пътници и 18 души екипаж, е напуснал лондонското летище Хийтроу около 22:30 часа. местно време, според онлайн проследяващите полети. Той е пътувал за летище Чанги в Сингапур, но самолетът е бил отклонен към Банкок, където е кацнал в 15:45. местно време, според авиокомпанията.

Следващата кацането в Банкок почти 200 пътници са чакали да поемат с по-нататъшни полети до своите дестинации. Самолет на Сингапурските авиолинии, превозващ 131 от 211-те пътници, по-късно излетя от Банкок за Сингапур.

Главният изпълнителен директор на Сингапурските авиолинии Го Чун Фонг каза в изявление, че авиокомпанията „осигурява цялата възможна помощ и подкрепа“ на пътниците и техните семейства.

„От името на Singapore Airlines бих искал да изразя най-дълбоките си съболезнования на семейството и близките на починалия пътник. Също така дълбоко се извиняваме за травмата, преживена от всички пътници и членове на екипажа на този полет“, каза той.

Министерството на транспорта на Сингапур каза в изявление, че проучва ситуацията с полет SQ321 и Националният съвет за безопасност на транспорта на САЩ изпраща персонал в Сингапур, за да подпомогне разследването.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети