Нетаняху обяви главния прокурор на МНС за един от големите антисемити в съвремието

DenNews.bg
21.05.2024
размер на текста:

Бенямин Нетаняху реагира с ярост на новината, че може да бъде изправен пред заповед за арест за военни престъпления и престъпления срещу човечеството.

Това е "морално безобразие с исторически мащаби", каза той. Израел „водеше справедлива война срещу Хамас, геноцидна терористична организация, която извърши най-лошото нападение срещу еврейския народ след Холокоста“.

В горчива лична атака  Нетаняху каза, че Карим Хан, главният прокурор на Международния наказателен съд (МНС), е един от „големите антисемити в съвремието“.

 Хан, каза той, е като съдии в нацистка Германия, които отказаха основните права на евреите и позволиха Холокоста. Решението му да поиска заповеди за арест срещу министър-председателя и министъра на отбраната на Израел беше „безчувствено наливане на бензин в огъня на антисемитизма, който бушува по света“.

Нетаняху говореше английски във видеото, публикувано от неговия офис. Той прави това, когато иска посланието му да достигне до най-важната за него чуждестранна аудитория в САЩ.

Възмущението, изразено от министър-председателя и подкрепено от политическото ръководство на Израел, беше породено от страници с внимателно подбран правен език в изявление, издадено от Хан, главен прокурор на МНС, който е съветник на британския крал.

Дума по дума, ред по ред, те се добавят към опустошителна поредица от обвинения срещу тримата най-видни лидери на Хамас, както и срещу министър-председателя и министъра на отбраната на Израел.

Решителността за прилагане на международното право и законите на въоръжения конфликт към всички страни, без значение кои са те, е в основата на изявлението на  Хан, в което той излага обосновката си за искане на заповеди за арест.

"Никой пехотинец, нито командир, нито цивилен лидер - никой - не може да действа безнаказано." Според него законът не може да се прилага избирателно. Ако това се случи, "ние ще създадем условия за колапса му".

Решението да се поддържа поведението на двете страни според шаблона на международното право е това, което предизвиква толкова много гняв, и то не само в Израел.

Президентът на САЩ Джо Байдън каза, че е "възмутително" да се искат за заповеди за арест. Нямаше „никаква еквивалентност – никаква – между Израел и Хамас“.

Хамас поиска оттеглянето на обвиненията срещу своите лидери, твърдейки, че прокурорът на МНС "приравнява жертвата с палача". В него се казва, че искането за издаване на заповеди за арест на израелското ръководство е дошло седем месеца твърде късно, след като "израелската окупация е извършила хиляди престъпления".

Хан не прави директни сравнения между двете страни, освен за да изложи твърдението си, че и двете са извършили поредица от военни престъпления и престъпления срещу човечеството.

Той също така подчертава, че тази последна война идва в контекста на "международен въоръжен конфликт между Израел и Палестина и немеждународен въоръжен конфликт между Израел и Хамас".

Съдът третира Палестина като държава, тъй като има статут на наблюдател в Обединените нации, което означаваше, че е в състояние да подпише Римския статут, който създаде МНС.

Нетаняху заяви, че палестинците никога няма да имат независимост по негово време.

Най-четено

Темите от "Коментари"

Етикети